Ως δείκτης της κατάστασης με τον κορωνοϊό μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, κ. Γώγος επισήμανε ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να δώσει τόσο πλεονεκτήματα, όσο και μειονεκτήματα. «Εάν αποφασίσουμε τελικά να ανοίξουμε τα σχολεία, γιατί ακόμη γίνεται συζήτηση επ’ αυτού, αυτό θα δώσει κάποια πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει τελική απόφαση και δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο ούτε η αλληλεπίδραση με το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το θέμα.
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν σαν ένας δείκτης της κατάστασης προκειμένου να έχουμε μια αντίληψη για το πώς θα κινηθούμε το επόμενο έτος. Εάν ανοίξουμε τώρα τα σχολεία θα έχουμε αντίληψη του τι θα γίνει και τον Σεπτέμβρη οπότε και υποχρεωτικά θα άνοιγαν έτσι κι αλλιώς, τονίζει ο καθηγητής.
«Ελαφρύ τεστ τα σχολεία γιατί θα ανοίξουν σταδιακά»
«Θα είναι δηλαδή ένα μικρό τεστ και μάλιστα πιο ελαφρύ γιατί θα τα ανοίξουμε σταδιακά και με λίγους μαθητές», δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα των σχολείων δεν είναι τόσο κρίσιμο θέμα, μπροστά σε τόσα άλλα που προκύπτουν όπως η οικονομία, τις κοινωνικές ανάγκες, την λειτουργία του κράτους ή ή ανάπτυξη. Αναφορικά με τα αντικρούομενα σχόλια σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Γώγος επισήμανε ότι το θέμα είναι λιγότερο σημαντικό αν εξαιρέσει κανείς το ζήτημα των πανελληνίων εξετάσεων ή των φοιτητών που αναμένουν τα πτυχία τους.
Σχετικά με το ρίσκο μια ευρείας διασποράς του κορωνοιού με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής υποστήριξε αυτό αποτελεί μια παράμετρο που θα πρέπει να μετρηθεί. Οπως τόνισε ο κ. Γώγος, ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβρη πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση σχετικά με την πορεία του ιού και το αν θα έχουμε το ίδιο ισχυρό χτύπημα του στη χώρα, πράγμα που σε κάθε περίπτωση ελπίζει και εκτιμά ότι δεν θα συμβεί καθώς θα έχουμε μέτρα θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τωρινή μας εμπειρία και θα υπάρχουν, το πιθανότερο φαρμακευτικές θεραπείες ή το εμβόλιο ( χωρίς το τελευταίο να θεωρείται τόσο πιθανό κατά εκείνο το χρονικό διάστημα).