Γώγος: Σε μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας -Τι είπε για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων - iefimerida.gr

Γώγος: Σε μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας -Τι είπε για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων

Θεσσαλονίκη δρόμος Λευκός Πύργος
Φωτογραφία από EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ανησυχητική πορεία της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Γώγος είπε ότι γενικά στη χώρα η πανδημία είναι σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, με τον συντελεστή (θετικότητας) να είναι χαμηλός. «Στη Θεσσαλονίκη, όμως, και γενικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πέφτουν οι καμπύλες, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό» σχολίασε ο κ. Γώγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά των κρουσμάτων. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλές φορές πάει παράλληλα η όξυνση της πανδημίας με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Υπάρχει περίπτωση λήψης μέτρων;

Ο Χαράλαμπος Γώγος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα στη βόρεια Ελλάδα. «Εμείς κοιτάμε την επιδημιολογική καταγραφή και κυρίως τον βαθμό θετικότητας, τη διαθεσιμότητα σε κλίνες και βάζουμε μια περιοχή στο κόκκινο. Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη μπει κάποιες περιοχές στο κόκκινο» ήταν η απάντηση που έδωσε.

Ο καθηγητής στη συνέχεια εξήγησε ότι η πανδημία σε αυτή τη φάση δείχνει να «στοχεύει» στα παιδιά «καθώς τα παιδιά αποτελούν τον επίνοσο πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης. Απειλεί και τους 30άρηδες και τους 40άρηδες που είναι ανεμβολίαστοι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά παιδιά. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες, έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα» σχολίασε. Καταλήγοντας ο κ. Γώγος μίλησε και για το ζήτημα των επισκέψεων σε οδοντίατρο που «ξέσπασε» χθες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. […] Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ