Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.
Τους τελευταίους μήνες γίνονται συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Βρετανικό μουσείο για να γίνει πραγματικότητα κάτι που η χώρα μας προσπαθεί εδώ δεκαετίες. Την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», δηλώνοντας ότι γίνονται προκαταρκτικές συνομιλίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα της συλλογής του. Την ίδια ώρα είναι απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την λύση του δανεισμού των εκθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει καλή θέληση να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο.
Ποια λύση έχει πέσει στο τραπέζι
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μεγάλη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.
«Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ''Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα''», ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1.
Παράλληλα, και πάλι μιλώντας στον ΑΝΤ1, Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι: «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».