Guardian: «Μαλακώνει» τη στάση της η βρετανική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -«Καρφί» στο Βρετανικό Μουσείο - iefimerida.gr

Guardian: «Μαλακώνει» τη στάση της η βρετανική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -«Καρφί» στο Βρετανικό Μουσείο

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον στη Downing Street
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον στην Downing Street / Φωτογραφία: Daniel Leal/Pool photo via AP

Για εμφανή αλλαγή στάσης της βρετανικής κυβέρνησης έναντι του πάγιου αιτήματος της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών κάνει λόγο σε δημοσίευμά του ο «Guardian».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα σημειώνει πως η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δείχνει να «μαλακώνει τη στάση της» απέναντι στη διαρκή θέση της χώρας μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βρετανικό δημοσίευμα, με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, σημείωνε πως η «βρετανική κυβέρνηση έχει αντισταθεί εδώ και καιρό στην ιδέα της επιστροφής των 80 μέτρων μνημειακής ζωφόρου, που πριονίστηκε από τον Παρθενώνα το 1802 με εντολή του λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και τα οποία παραμένουν στο Λονδίνο. Άλλα 50 μέτρα παραμένουν στην Αθήνα, ενώ άλλα τμήματα βρίσκονται σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη».

Οι δηλώσεις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το δημοσίευμα παραθέτει και τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Μάιο στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα», όταν και έλεγε πως η θέση της χώρας του παραμένει η ίδια (αρνητική), παρά τα «έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού».

«Η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση για τα γλυπτά, η οποία είναι ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους κατάλληλους νόμους της εποχής, και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους», έλεγε τότε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αλλάζει τον τόνο η βρετανική κυβέρνηση

Όταν όμως ο εκπρόσωπος του Τζόνσον ερωτήθηκε την Τρίτη ποιο θα είναι το μήνυμα προς τον Μητσοτάκη αναφορικά με το θέμα, στη μεταξύ τους συνάντηση, είπε: «Δεν θα προκαταλάβω τη συνάντησή τους, προφανώς, αλλά η κατοχή των μαρμάρων είναι ένα θέμα που αφορά καθαρά το μουσείο. Δεν είναι θέμα της βρετανικής κυβέρνησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο «Guardian» σημειώνει πως αυτή τη τοποθέτηση αποτελεί προφανή αλλαγή της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφορετική τοποθέτηση, επανέλαβε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι ελεύθερο, δικαίως, από πολιτικές παρεμβάσεις. Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του μουσείου, και οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη θέση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι θέμα που τους αφορά».

Κ. Μητσοτάκης: Ιδιαίτερη υπόθεση τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Όπως αναφέρει ο «Guardian», η «φαινομενική αλλαγή στην προσέγγιση είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την επιστροφή από τα μουσεία αντικειμένων που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, στην οποία οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί με το σύνθημα "διατηρήστε και εξηγήστε"».

Απαντώντας, πάντως, στο επιχείρημα των Βρετανών βουλευτών πως τυχόν επιστροφή των Μαρμάρων θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για διεκδίκηση και άλλων εκθεμάτων από άλλες χώρες, μέσω των «FT», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι «ιδιαίτερη περίπτωση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου

Η πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο και εκθέτει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αφότου αυτά μεταφέρθηκαν στο βρετανικό κράτος, είναι πως αυτά «αποκτήθηκαν νόμιμα, με τον Έλγιν να λαμβάνει την επίσημη συγκατάθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία κυβερνούσε την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του μουσείου σημειώνεται: «Οι ενέργειές του διερευνήθηκαν διεξοδικά από μια κοινοβουλευτική ειδική επιτροπή το 1816 και διαπιστώθηκε ότι ήταν απολύτως νόμιμες, πριν τα γλυπτά εισέλθουν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου με πράξη του Κοινοβουλίου».

Ωστόσο, από τη μία τα έγγραφα που υποστηρίζει πως είχε ο Έλγιν και αποδεικνύουν την αδειοδοτημένη απόσπαση των μαρμάρων έχουν μυστηριωδώς χαθεί, ενώ από την άλλη αμφισβητείται ακόμη και η εγκυρότητά τους.

«Καρφί» τού Guardian για τη συντήρηση των γλυπτών

Είναι πολύ ενδιαφέρον πως το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εργασίες συντήρησης στο Βρετανικό Μουσείο και η πανδημία εμπόδισαν την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο κοινό για σχεδόν έναν χρόνο, την ώρα που το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για να στεγάσει τα κλασικά γλυπτά στους πρόποδες του μνημείου στην Αθήνα, άνοιξε ξανά τον Μάιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε, πριν από μερικούς μήνες το iefimerida.gr είχε μεταδώσει εικόνες με ανεμιστήρες από την αίθουσα όπου εκτίθενται τα γλυπτά, προκειμένου να απομακρυνθεί η υγρασία και το νερό που είχε πλημμυρίσει τον χώρο.

Η επιστροφή των γλυπτών ενδυναμώνει τη Βρετανία

Μιλώντας στους βρετανικούς «FT», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέλησή του να συζητήσει το θέμα σε επίπεδο κυβερνήσεων. Όπως είπε, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα ήταν ένα βήμα ενδυνάμωσης της θέσης της Βρετανίας στο παγκόσμιο στερέωμα, μετά το Brexit.

«Είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ και όχι απλά μια υποσημείωση της επίσκεψής μου στη Βρετανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην οικονομική εφημερίδα. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα αναφορικά με την επανένωση (των μαρμάρων), το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό...», αναφέρει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του πριν συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον, σημειώνει: «Αν ήμουν στη θέση του πρωθυπουργού και σκεφτόμουν χωρίς στεγανά για την παγκόσμια Βρετανία και την ιδέα πως αυτή θα παίζει πράγματι ρόλο στον κόσμο μετά το Brexit, θα ήταν ένα μοναδικό σήμα για τη δημόσια διπλωματία, αν το εξέταζαν το θέμα από διαφορετική οπτική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ