Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ πιάστηκε ο 52χρονος «τραπεζίτης» με έδρα τη Γλυφάδα ο οποίος ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό μεγάλων καρτέλ ναρκωτικών.
Ο γνωστός στην πιάτσα με το όνομα «KLAVER» φέρεται να κατάφερε με τη μέθοδο «underground banking» να διακινήσει για λογαριασμό των καρτέλ 250 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες, ήτοι 25 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Γλυφάδα: Ο τρόπος δράστης του «KLAVER» -Η εταιρεία real estate που διατηρούσε
Οι οικονομικές συναλλαγές της οργάνωσης πραγματοποιούνται μέσω κάποιων high-tech μεθόδων και με αυτές ουσιαστικά είχαν καταφέρει να παρακάμπτουν το τραπεζικό σύστημα και χρησιμοποιούσαν αντ' αυτού διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές (Encrochat, Sky ECC, ANOM) και ψηφιακά πορτοφόλια ώστε να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον. Υπήρχε, βέβαια, και ο «παραδοσιακός» τρόπος διακίνησης με «courier» μετρητών για την είσπραξη και παράδοση των χρημάτων. Στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που αποκρυπτογραφήθηκαν από τις Αρχές ο 52χρονος «τραπεζίτης» φέρεται να ήταν καταχωρισμένος με την κωδική ονομασία «Μ.Α.Σ.».
Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος Έλληνας υπήκοος με καταγωγή από την Αλβανία συνελήφθη στις 31 Μαΐου μετά από εξάμηνη παρακολούθηση του ΣΔΟΕ και της Δίωξης Ναρκωτικών και σε αγαστή συνεργασία με τις ολλανδικές αρχές στη Γλυφάδα, ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.
Στην Ελλάδα, όπου διατηρούσε χαμηλό προφίλ και ήσυχη ζωή, σύμφωνα με τη φορολογική έρευνα που έγινε, φαίνεται να διατηρούσε μια εταιρεία real estate, που φέρεται να λειτουργούσε ως «βιτρίνα», έχοντας ο ίδιος το 99% των μετοχών, και έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 13 διαμερίσματα, ενώ δεν διαπιστώθηκε να έχει απασχολήσει τις ελληνικές αρχές για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Γλυφάδα: Τι έδειξε η έρευνα στην κατοικία του 52χρονου
Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του 52χρονου «τραπεζίτη» στη Γλυφάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams ΗΑΕ και Rand Νοτίου Αφρικής, με το συνολικό ύψος της αξίας τους να ανέρχεται περίπου στα 16.000 ευρώ.
Παράλληλα, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και το κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM. Από την άρση τραπεζικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι ο 52χρονος διατηρούσε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι περιείχαν συνολικά περίπου 70.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για τη σύλληψη του 52χρονου
«Όπως ανακοινώθηκε, κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τις αντίστοιχες ολλανδικές αρχές, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα 52χρονος Έλληνας υπήκοος αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών.
Η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω "υπόγειου" τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί τους 10 μήνες διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.
Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.
Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ολλανδικές αρχές και με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες».