Τη διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς κρίνεται ότι έχει παρέλθει το διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγησή του.
Ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη της επιτροπής «αφουγκράζονται» την κοινωνία και την κριτική που ασκείται. «Περιμέναμε να περάσουν δυο εβδομάδες από την εφαρμογή του μέτρου. Θα το αξιολογήσουμε μέσα στην εβδομάδα και αν χρειαστεί θα το πάρουμε πίσω», σημειώνει ο κ. Γκίκας και χαρακτηρίζει την επιδημία του κορωνοιού ως έναν κινούμενο στόχο. «Πώς μπορείς να πετύχεις έναν κινούμενο στόχο; Μόνο αν μετακινείσαι και εσύ. Δε γίνεται τα μέτρα να είναι στατικά. Δεν μπορούμε να πούμε από σήμερα και μέχρι το Πάσχα τι θα ισχύει. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταλλάξεις, την ταχύτητα και την εξάπλωση του ιού δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα σε βάθος πάνω της μιας εβδομάδας».
«Έξυπνα» μέτρα στη διαχείριση της πανδημίας
Παράλληλα, το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τη συζήτηση γύρω από την εύρεση λύσεων που θα είναι περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο κουραστικές για τον κόσμο. «Έχει οριστεί μια ομάδα από εμάς που έχει αναλάβει αυτό το έργο. Το συζητάει και ψάχνει να βρει τις λεπτομέρειες. Εστιάζει σε συγκεκριμένα μέτρα και σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Δε θα ήθελα να προκαταβάλω το έργο των συναδέλφων», αναφέρει ο κ. Γκίκας.
Το φετινό Πάσχα θα διαφέρει απ΄ αυτό του 2019
Απαντώντας στο ερώτημα των ημερών, αν οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα στο χωριό, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων λέει με νόημα: «Δε φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου θα κάνουμε το Πάσχα που κάναμε πριν από δυο χρόνια. Θα κάνουμε ένα περιορισμένο Πάσχα πιθανότατα καλύτερο από το περυσινό. Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να αποφασίσουμε αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Αυτό θα το αποφασίσει ο …κορωνοιός».
Αυξημένη κατά περίπου 30% η κινητικότητα σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου του 2020
Αναφορικά με τα κρούσματα που παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό, παρά το lockdown, ο κ. Γκίκας σημειώνει ότι οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές. «Το lockdown αυτό δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό του Μαρτίου. Ο κόσμος τότε ήταν πιο δεκτικός στο να εφαρμόσει τα μέτρα. Οι χάρτες με την κινητικότητα δείχνουν ότι αυτό που πετύχαμε τον Νοέμβριο και τώρα απέχει πολύ σε σχέση με τον Μάρτιο. Η κινητικότητα τώρα είναι αυξημένη κατά περίπου 30%. Ο κόσμος κουράστηκε και ταυτόχρονα έχουμε και την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα υπόβαθρο που ευνοεί τη μετάδοση του ιού. Επομένως αυτό που περιμέναμε να γίνει σε 15 μέρες γίνεται σιγά σιγά με βραδύτητα», λέει.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο
Τέλος, αναφερόμενος στο «άνοιγμα» του λιανεμπορίου επισημαίνει ότι «δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Θα δούμε αυτή και ίσως την επόμενη εβδομάδα όταν επιπεδωθεί και πέσει η καμπύλη του τρίτου κύματος τι μπορεί να ανοίξει. Δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί. Θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά. Θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και θα πάρουμε αποφάσεις με γνώμονα, όπως πάντα, το μεγαλύτερο δυνατόν κέρδος και το μικρότερο δυνατόν κόστος».