Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρχών για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου 64 τρόφιμοι έχασαν τη ζωή τους σε έναν χρόνο.
Οι αρχές ερευνούν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων. Εξ αυτών 64 σημειώθηκαν πέρυσι και 9 το 2021. Πολλοί από αυτούς, καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.
Εκτός αυτού, οι αρχές ερευνούν και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο και σχετίζονται με τους θανάτους των ηλικιωμένων αλλά και τις περίεργες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν από τροφίμους. Οπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου του γηροκομείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ¼ της αντικειμενικής αξίας του. Εξονυχιστικά εξετάζεται, δε, η διαδικασία κατά την οποία έγινε η μεταβίβαση.
Στο μικροσκόπιο των αρχών, εκτός από τις μεταβιβάσεις, βρίσκονται διαθήκες που ενδεχομένως οι ηλικιωμένοι άλλαξαν τελευταία στιγμή, τυχόν δωρεές από τρόφιμους αλλά και λογαριασμούς ιδρυμάτων. «Έχω δώσει κατάθεση 14ων σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια», δήλωσε πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα των αρχών, η οποία μίλησε στον ΣΚΑΪ και υπονόησε ότι η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων του γηροκομείου. Η ίδια ισχυρίζεται ότι τρόφιμοι με ψείρες ψεκάζονταν με εντομοκτόνα προκειμένου να καταπολεμήσουν τα έντομα κεφαλής.
Ο ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το αργότερο μετά το Πάσχα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε ανθρώπους του γηροκομείου.
Παρέμβαση του υπ. Εργασίας για το γηροκομείο Χανίων
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε επείγον ερώτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων στο γηροκομείο των Χανίων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πιο συγκεκριμένα, απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους».