Αναβολή για τις 18 Νοεμβρίου 2022 πήρε η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της υπόθεσης του γηροκομείου «Αγία Σκέπη», στα Χανιά.
Όπως έγινε γνωστό, η δίκη αναβλήθηκε, καθώς ο δικηγόρος του γιατρού της δομής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ασθένησε με κορωνοϊό. Έτσι, η δίκη
στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων θα διεξαχθεί σε δυόμισι μήνες.
Διά των συνηγόρων τους εκπροσωπήθηκαν και οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής όπως και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, από νωρίς το πρωί στον προαύλειο χώρο του δικαστικού μεγάρου βρέθηκε κόσμος και από τις δύο πλευρές, χωρίς να προκληθεί η παραμικρή ένταση.
Την εκδίκαση τουλάχιστον ενός σκέλους της υπόθεσης του γηροκομείου στα Χανιά ζητεί η δικηγόρος των θυμάτων
Η δίκη που σήμερα αναβλήθηκε αφορά την άσκηση δίωξης κατά των κατηγορουμένων για διάφορα πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα για τα οποία δεν έχει οριστεί δικάσιμος, καθώς είναι σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση που διερευνά θανάτους ηλικιωμένων στη δομή καθώς και τις συνθήκες νοσηλείας τους.
Η δικηγόρος των θυμάτων είχε ζητήσει να εκδικαστεί τουλάχιστον ένα σκέλος της υπόθεσης που αφορά συγκεκριμένη παθούσα, σε περιστατικό που έγινε τον Ιούλιο του 2017, λόγω κινδύνου παραγραφής.
Να χωριστεί η δίκη κατά το σκέλος των διοικητικών πράξεων ζητούν οι συνήγοροι του Απ. Βουλγαράκη. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους οι Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης και Ευριπίδης Κουκιαδάκης, οι υπηρεσιακές πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι ήσσονος σημασίας αλλά και άσχετες με τους θανάτους των ηλικιωμένων, ενώ η εκδίκασή τους, όπως χαρακτηριστικά είπαν, δεν θα ξεπερνούσε τα 10 λεπτά.
Τι συνέβαινε στο γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση συνελήφθησαν στα Χανιά επτά Έλληνες. τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες. Έχουν προφυλακισθεί μετά τις απολογίες τους στις 13 Φεβρουαρίου τέσσερα άτομα, η ιδιοκτήτρια και η συνιδιοκτήτρια της δομής, δύο γιατροί, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος.
Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό, υπεύθυνο της μονάδας, έναν 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες, 44 και 47 ετών, και έναν 42χρονο νοσηλευτή.
Oι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται για κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβαση καθήκοντος.
Οι έρευνες των Αρχών αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2009 έως το 2020 και επικεντρώθηκαν σε 30 θανάτους τροφίμων, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται και οκτώ απόπειρες θανάτωσης.