Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τις καταγγελίες συγγενών θανόντων ηλικιωμένων που υπήρξαν τρόφιμοι σε γηροκομείο στα Χανιά.
Οι έρευνες στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Η δεύτερη έχει να κάνει σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ με περίεργες μεταβιβάσεις είτε σε φιλικά προς το ίδρυμα πρόσωπα είτε προς την εκκλησία από ανθρώπους που μετά τη μεταβίβαση κατέληξαν στο ίδρυμα. Επίσης, υπάρχει μια καταγγελία και για εμπλοκή αστυνομικών, την οποία ερευνούν οι αρχές.
Οι καταγγελίες για υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης
Συγγενείς τροφίμων μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ για κακοποίηση των δικών τους ανθρώπων, αλλά και για υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης, ενώ η διοίκηση της δομής επιμένει να αρνείται όλες τις κατηγορίες, καταθέτοντας μάλιστα αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. «Νοσηλεύτηκε στο γηροκομείο- Άουσβιτς, σε αθλία κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες», δήλωσε χαρακτηριστικά συγγενής θύματος.
Έξω από το κατώφλι του εισαγγελέα, συγγενής ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο των Χανίων, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ πως της άρπαξαν την περιουσία, ενώ η γυναίκα είχε άνοια, καθώς είχε περάσει δύο εγκεφαλικά.
«Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της … μου, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, και με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης», σημείωσε ο συγγενής της άτυχης γυναίκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου η η εν λόγω περιουσία μεταβιβάστηκε στην Εκκλησία, σε Μητροπόλεις και Μονές.
Τι απαντά η Μητρόπολη για τη μεταβίβαση ακινήτου από τρόφιμο που ήταν στον οίκο ευγηρίας
Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός ξεκαθαρίζει ότι η παραχώρηση του ακινήτου προς τη Μητρόπολη είχε αποφασιστεί και υλοποιηθεί από τη γυναίκα πολύ πριν μπει στον οίκο ευγηρίας και ενώ είχε σώας τας φρένας.
Από την πλευρά του ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνός δεν απέκλεισε να κινηθεί νομικά η Εκκλησία. «Υπάρχει συμβολαιογράφος, η οποία συνέταξε τη διαθήκη της μέσα στο νοσοκομείο. Η γυναίκα λοιπόν αυτή, την πήρανε 3 ή 4 οικογένειες αν θυμάμαι καλά στην Κάινα. Κάθισε από 1 μέχρι 1,5 μήνα, δεν την άντεχαν γιατί ήταν πολύ διεγερτική. Και αυτά που άφησε στην εκκλησία, δεν τα ζητήσαμε εμείς, "θέλουμε να μας τα δώσεις με το έτσι θέλω". Και όταν είχε σώας τας φρένας, έγραφε στην εκκλησία, έχει γράψει στην ενορία της, είχε γράψει στον παπά του χωριού της, δεν έχει γράψει σε μας», είπε ο επίσκοπος στον ΣΚΑΪ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, συγγενείς της ηλικιωμένης κατήγγειλαν άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο των Χανίων.
«Έβλεπα ότι έχανε κιλά, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έπεφτε… Κάποια στιγμή, πήγα μια μέρα, την τελευταία φορά που πήγα, την έψαχνα, τους έψαχνα, από εκεί από εδώ, ρωτώ, τίποτα, τίποτα, κανείς δεν μου έλεγε. Μιλιά! Άσε που για να πάω είχαν δώσει εντολή να μην πάει κανείς…Ούτε χωριανός, ούτε τίποτα. Άνθρωπος να μην πηγαίνει μέσα. Εγώ με τον τσαμπουκά, να σου δώσω να καταλάβεις, έμπαινα μέσα και μια στιγμή, κάποια στιγμή, την έχασα και την είχανε, ήταν κάτω, στο μπάνιο, την είχανε κάτω στο υπόγειο, ήταν ένα μπάνιο, δεν κατέβηκα εγώ και την είχανε ξεχάσει εκεί. Ωχ, μου λέει η νοσοκόμα, και την είχαν ξεχάσει 2 ώρες; 3 ώρες; Την βγάλανε πάνω, ήταν παγωμένη, την ξαπλώνανε…», σημείωσε συγγενικό πρόσωπο άλλου θύματος.
Έρευνα και για δεύτερη ύποπτη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου
Οι αρχές ωστόσο ερευνούν άλλη μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ηλικιωμένη με άνοια, έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2013 – 2017. Με ειδικό πληρεξούσιο, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να πούλησε ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ,τελικά πουλήθηκε έναντι μόλις 50.000 ευρώ. Και αυτά μάλιστα δόθηκαν ως μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια.
Καταγγελίες για γηροκομείο στα Χανιά: Τι λέει η δικηγόρος που έχασε τον πατέρα της
Aίσθηση και προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες της κ. Μαρίας Παπαδάκη, της δικηγόρου που έχασε τον πατέρα της, στο γηροκομείο στα Χανιά, όπως και τα στοιχεία που παρέθεσε σε σχέση με τη θνησιμότητα των γερόντων στο εν λόγω γηροκομείο, έναντι άλλων μονάδων.
Η κ. Παπαδάκη υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020, διότι κατά τη γνώμη της, οι άνθρωποι αυτοί (οι ύποπτοι), ευθύνονται για μια πράξη που κατά το χρόνο της υποβολής της έγκλησης, θώρησε ότι ήταν έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη πλημμεληματικού χαρακτήρα.
«Παρέλαβα τον πατέρα μου από τη συγκεκριμένη μονάδα, εμπύρετο και με υποξυγοναιμία. Μετά από δική μου πρωτοβουλία, μετά το πρώτο επισκεπτήριο και λόγω της κακής του εικόνας, πήγα θορυβημένη να δω τι συνέβαινε.
Στο πρώτο επισκεπτήριο, η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, εμένα όμως αυτή η εξήγηση δε με ικανοποίησε και την επόμενη ημέρα πήγα ξανά στη Μονάδα προκειμένου να διαπιστώσω σε τι κατάσταση βρισκόταν ο πατέρας μου. (Στην πρώτη επίσκεψη μου είχαν πει ότι επειδή είχα πάει αργά, δεν θα μπορούσα να τον δω).
Στο δεύτερο επισκεπτήριο, μόλις με είδε η υπεύθυνη της μονάδας, βγήκε έξω και μου είπε ότι ο πατέρας μου έχει κοιμηθεί γιατί είναι η ώρα που αποσύρονται οι γέροντες και είναι πολύ αργά κι ότι δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω αυτή την επίσκεψη.
Εγώ όμως έχοντας ένα πολύ κακό προαίσθημα την απώθησα, πλησίασα τη τζαμαρία της μονάδας που βρίσκεται το καθιστικό και είδα τον πατέρα μου να κάθεται εκεί με άλλους γέροντες, να είναι δεμένος στην καρέκλα του και σχεδόν να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Το κεφάλι του να κρέμεται, να βρίσκεται σε μια πολύ κακή κατάσταση, χειρότερη από της προηγούμενης ημέρας.
Έτρεξαν να τον βγάλουν έξω να τον δω, ρώτησα γιατί είναι έτσι ο πατέρας μου και άκουσα την ίδια δικαιολογία, ότι είναι αδυναμία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον και ρητά με διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας. Ότι όλα τα ζωτικά σημεία του είναι άριστα, ότι είναι απύρετος, έχει άριστο οξυγόνο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αυτή η εξήγηση δε με ικανοποίησε και ζήτησα τη διαμετακομιδή του στο νοσοκομείο», είπε.
Η κ. Παπαδάκη συνέχισε λέγοντας: «Όταν ζήτησα τη διαμετακομιδή του στο νοσοκομείο βρήκα σθεναρή αντίδραση. Μου είπαν ότι δε χρήζει λόγος διαμετακομιδής, ότι θα πάω άδικα εκεί και θα με διώξουν από εκεί και ότι αρνούνται να δώσουν ψευδές παραπεμπτικό ότι ο πατέρας μου δεν είναι καλά.
Εγώ επέμενα και αναγκάστηκαν να μου δώσουν το παραπεμπτικό που έλεγε ότι ο πατέρας μου έχει 36.1 πυρετό και 97% οξυγόνο και κατά δήλωση των συγγενών, μεταφέρεται στο νοσοκομείο.
Αμέσως έρχεται το ΕΚΑΒ, ο διασώστης βρήκε τον πατέρα μου εμπύρετο και με αδυναμία να αναπνεύσει. Του έβαλε φιάλη οξυγόνου και βρέθηκε να έχει 85% αντί 97% που ανέφερε το παραπεμπτικό πριν και μετά από 4 λεπτά (η απόσταση από τη Μονάδα στο νοσοκομείο), φτάνει στα ΤΕΠ και μου λένε κυρία μου, ο πατέρας σας έχει 41 πυρετό και πεθαίνει.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πατέρα μου. Δε ξανασηκώθηκε ποτέ. Είχε μια πορεία παθητική μέχρι τον θάνατο του 1,5 μήνα μετά. Είχε άνοια άλλα δεν ήταν πολυασθενής που μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία».
Σοκαριστικά στοιχεία των θανάτων
Η κ. Παπαδάκη επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν καταθέσεις πολλών υπαλλήλων που έχουν φύγει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όχι μόνο εκείνοι που είχαν απολυθεί.
«Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες. Αλλά δε θ’ αναφερθώ σε στοιχεία της δικογραφίας θα αναφερθώ στα νούμερα», είπε. Η κ. Παπαδάκη έδωσε έμφαση στο σοκαριστικό ποσοστό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, που βρίσκεται στο 136%, ενώ ο μέσος όρος στα υπόλοιπα γηροκομεία είναι στο 20%.
«Οι θάνατοι είναι 64 το 2020 και άλλοι 9, το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε μια μονάδα που έχει 47 κλίνες. Μέσα σε 15 μήνες λοιπόν είχαμε 73 θανάτους και σε ένα έτος 64. Νούμερο υπερβολικό και αδικαιολόγητο. Αν προστεθούν και όσοι απεβίωσαν μια εβδομάδα, 10 ημέρες, ένα μήνα μετά, είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός. Από την έρευνα που έχω κάνει εγώ ότι το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται στο 10 – 30% του ποσοστού των περιθαλπομένων.
Το νούμερο που έχουν, 136, 17 % , είναι υπερβολικό και κατά τα διδάγματα της ηθικής χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».
«Υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις»
Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα της με πράξεις και παραλείψεις .
«Απλώς τονίζω ότι κατά τον χρόνο που υπέβαλα την αρχική μου έγκληση θεωρούσα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα μου. Θώρησα δηλαδή ότι έφταιγαν για την πρόκληση βαριάς σωματικής του βλάβης κι έκανα αυτή την έγκλιση με φειδώ χωρίς να ζητήσω ούτε ευθύνες για τον θάνατο ούτε κάτι άλλο.
Επειδή έχουν πολλά ακουστεί, δεν έχω καταθέσει ούτε αγωγή αποζημίωσης ούτε ασφαλιστικά μέτρα, δεν επιδιώκω κανένα οικονομικό όφελος από αυτή την υπόθεση. Αφού υπέβαλα την έγκλιση ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία οι άγνωστοι σ’ εμένα μέχρι τότε, δυο απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας. Άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομαχτικά, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.
Εκεί κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Και ότι πιθανότατα θα έπρεπε να γίνει μια άμεση παρέμβαση εφόσον ήταν βάσιμες οι καταθέσεις τους. Θεώρησα νομική και ηθική μου υποχρέωση να προβώ σε μια διασταύρωση των μαρτυρίων και να διαθέσω τα στοιχεία τις αρχές. Όπως και έκανα. Ήταν μονόδρομος».
Η κ. Παπαδάκη τόνισε επίσης ότι η εν λόγω Μονάδα είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές, καθώς υπήρχε καταγγελία από το 2010 σε Ανώτατες Αρχές για τη μεταχείριση των ηλικιωμένων, η οποία ωστόσο δεν έτυχε τη ανάλογης προσοχής.
«Ουδέποτε είδαμε γιατρό μέχρι σήμερα»
Η κ. Παπαδάκη είπε επίσης: «Εντύπωση ότι ενώ δεν είχαμε δει ποτέ τον γιατρό, η στάση του και οι καταθέσεις, ήταν αντίθετες από την πραγματικότητα. Είπε, ότι του πήρε ιστορικό, τον εξέτασε, ότι μιλήσαμε μαζί του κτλ. Ουδέποτε μέχρι σήμερα είδαμε γιατρό. Γιατί ένας επιστήμονας φθάνει σε σημείο να καταθέσει εναντίον μιας οικογένειας που έχασε τον άνθρωπο της«, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρει ότι η καρδιακή ανακοπή δεν ενδείκνυται να αναγράφεται ως αιτία θανάτου. Όπως δήλωσε, πρέπει να αναγράφεται η αίτια που οδήγησε εκεί, άρα η αιτιολογία αυτή, του Γηροκομείου για θανάτους από καρδιακή ανακοπή, δεν είναι επαρκής.
Τι λέει ο γιος ηλικιωμένης
Στον ΣΚΑΙ μίλησε και ο γιος της ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο, για την οποία έγινε εκταφή σορού ώστε να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της. «Έπεσε, χτύπησε, είχε αιμορραγία, την τουλουπάνιαξαν στο κεφάλι για να μην χύνεται αίμα. Δεν την έραψαν, δεν έκαναν τίποτα, και την άφησαν εκεί 3 μέρες μέχρι να πεθάνει. Αυτό είναι κατ' εξακολούθηση φόνος. Καθόταν εκεί μέχρι να τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαπιστωθεί ευρήματα κακοποίησης.. εκκρεμούν ωστόσο οι ιστολογικές εξετάσεις που θα δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου της ηλικιωμένης.
Τι λέει ο δικηγόρος του γηροκομείου
Από την πλευρά του πάντως ο δικηγόρος του γηροκομείου με αναφορά στον Άρειο Πάγο ζητά να εξεταστούν ως μάρτυρες περισσότερα από 50 άτομα προκειμένου να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο.
«Δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι "εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν"», σημείωσε ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων, Νίκος Ρουσσόπουλος.