Αρνητική δείχνει να είναι η πλειοψηφία των ειδικών για να κάνουμε φέτος Πάσχα εκτός Νομού.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία (ρεκόρ διασωληνωμένων χθες με 841) φαίνεται πως «παγώνει» τις προσδοκίες που υπήρχαν ώστε να δοθεί «πράσινο φως» στις μετακινήσεις εκτός Νομού.
Στην κυβέρνηση τονίζουν πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν την Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι δεν δείχνουν να είναι υπέρ του σεναρίου αυτού. Και ως επιχείρημα δεν αναφέρουν μόνο τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και το ρίσκο που έχει μία μαζική μετακίνηση εκτός Νομού.
Γώγος: Πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η έξοδος του Πάσχα
Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους είναι αρνητικός στο να επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα.
«Αυτή τη στιγμή βλέπω πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Γώγος.
Γκίκας: Όχι στην έξοδο του Πάσχα για να κάνουμε καλοκαίρι
Την ίδια άποψη είχε και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, αναφέροντας πως καλύτερα θα ήταν θα «θυσιαστεί» το Πάσχα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν ένα καλύτερο καλοκαίρι.
«Θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα. Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει».
Σαρηγιάννης: Μαζική κινητικότητα θα φέρει αύξηση κρουσμάτων
Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε πως η μαζική μετακίνηση σε άλλες περιοχές το Πάσχα κρύβει κινδύνους και ως εκ τούτου είναι κι αυτός αντίθετος με χαλάρωση του μέτρου μετακινήσεων εκτός Νομού.
«Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών», δήλωσε, λέγοντας πάντως πως περιμένει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εκτιμώντας πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά.
Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δυνατή μια μαζική έξοδος το Πάσχα
Αρνητικός στο άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό» είπε με νόημα.
«Είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αυτή τη περίοδο.
Η αντίθετη άποψη
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες απόψεις όπως του πνευμονολόγου Θόδωρου Βασιλακόπουλου ο οποίος ανέφερε πως αν ο πληθυσμός μείνει στην Αθήνα το Πάσχα, τότε θα αυξηθούν τα κρούσματα.
«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες» επισήμανε χαρακτηριστικά
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μάλιστα σημείωσε ότι πρότασή του είναι να περάσουν οι πολίτες το Πάσχα στα χωριά «στις αυλές» και σε «εξωτερικούς χώρους».