Η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και μια μορφή ενέργειας που πολλοί φοβούνται, όπως η πυρηνική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η συζήτηση έγινε ανάμεσα στον ιδρυτή του MIT Lab Nicholas Negroponte και του ειδικού γραμματέα Προοπτικής Διερεύνησης στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Γιάννη Μαστρογεωργίου, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Αλεξάνδρας Γούτα, κατά τη σημερινή, τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο ιδρυτής του MIT επισήμανε αναφορικά με την πιθανότητα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας ότι «πάντα σε σχέση με τις προβλέψεις, υπάρχει κίνδυνος για υποεκτίμηση και πλέον συνειδητοποιούμε κάτι που δεν κατανοούν όλοι: Το γεγονός ότι χάνουμε το χρόνο μας σε σχέση με την ηλιακή ενέργεια. Πλέον ο κόσμος χρειάζεται πολλαπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε και είναι ασφαλής η πυρηνική ενέργεια, εφόσον χρησιμοποιούμε σωστά την τεχνολογία».
Πρόσθεσε, δε, ότι εντυπωσιάζεται όταν ακούει τον κόσμο να μιλά για τεχνητή νοημοσύνη, όταν σύντομα και οι υπολογιστές θα διαθέτουν τόση ευφυία που θα μπορούν να εξελίσσονται μόνοι τους.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαστρογεωργίου υποστήριξε ότι ο κόσμος θα ζήσει πολλά εναλλακτικά σενάρια στο μέλλον σε σχέση με την ενέργεια και θα πρέπει οι πολίτες να έχουν την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία για όσα θα συμβούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, καθίσταται, επιτακτική ανάγκη να βρεθεί τρόπος ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία τα επόμενα χρόνια, με την παράλληλη επένδυση των ανθρώπων σε εξειδικευμένα skills, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της επόμενης δεκαετίας είναι το ‘’Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική’’.
Σε ερώτηση, εξάλλου, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες κρίσεις των τελευταίων ετών -οικονομική, πανδημία και πόλεμος στην Ευρώπη- σχολίασε ότι ναι μεν ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί και παλαιότερα από κρίσεις μεγάλου βεληνεκούς και εξέλιξης, όμως δεν υπήρχε τόσο σύντομη διαδοχή γεγονότων, προσθέτοντας ότι η επόμενη μεγάλη διαμάχη θα είναι μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.