Διαδικτυακή συνέντευξη για τον ρόλο των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση, την ισότητα των φύλων και τη γυναικεία ηγεσία, έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στη διευθύντρια του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου Marie Claire Power Talk.
«Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και πάλι το παρελθόν μας. Το διαπιστώνουμε στις περιοδείες που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αναζητούν την ιστορία του τόπου τους και αισθάνονται υπερήφανοι όταν την προβάλλουν. Σε αυτό το παρελθόν, οι γυναίκες κατέχουν κεντρική θέση», ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής.
«Δεν είναι μόνον οι γνωστές ηρωίδες της Επανάστασης, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους ή η Ελισάβετ Υψηλάντη της Φιλικής Εταιρείας. Είναι και οι ανώνυμες ηρωίδες που εργάστηκαν στους μπαρουτόμυλους, εκεί όπου έφτιαχναν τα βόλια, οι γυναίκες που φρόντισαν και ανέθρεψαν μόνες τους παιδιά και οικογένειες, που διαχειρίστηκαν την ορφάνια. Είναι επίσης οι γυναίκες που πήραν τα όπλα, όπως η Ασήμω Λιδωρίκη, που την έβλεπαν οι Γάλλοι Φιλέλληνες στην πολιορκημένη Ακρόπολη να έχει ζωσμένο το σπαθί του νεκρού άνδρα της. Και η Δόμνα Βισβίζη, που ξόδεψε και τον τελευταίο οβολό της για τη διατήρηση του καραβιού της οικογένειάς της σε πολεμική ετοιμότητα. Αλλά και εκείνες που έγραψαν επιστολές για να ευαισθητοποιήσουν τις κοινωνίες της Ευρώπης, όπως η Ευανθία Καΐρη», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, στην εντυπωσιακή ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο κάλεσμα της επιτροπής για συνδιαμόρφωση των επετειακών εκδηλώσεων και στην κεντρική στόχευση των δράσεων στο μέλλον: «Το 2021 η Ελλάδα έχει τα εθνικά της γενέθλια. Γιορτάζει τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας της. Ως Επιτροπή "Ελλάδα 2021", ζητήσαμε από την κοινωνία, από τους πολίτες, να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των επετειακών εκδηλώσεων. Η κοινωνία ανταποκρίθηκε και σήμερα έχουν υποβληθεί 1.801 προτάσεις. Ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορούν δράσεις που δημιουργούν ανάπτυξη, δουλειές, έσοδα. Δράσεις που έχουν σχέση με εναλλακτική ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό, μουσεία. Βεβαίως θα γίνουν και γιορτές, αλλά θέλουμε να γίνουν πράγματα που θα μείνουν την επόμενη ημέρα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στον σύνθετο ρόλο στον οποίο καλείται να αντεπεξέλθει η σύγχρονη γυναίκα. «Είσαι κόρη, αδελφή, σύζυγος, μαμά και την ίδια στιγμή έχεις μέσα σου την ανάγκη να δείξεις τις δυνατότητές σου. Αισθάνεσαι ότι μπορείς να αναλάβεις θέσεις ευθύνης, να δημιουργήσεις, να αφήσεις κάτι πίσω σου. Έχω δει πάρα πολλές γυναίκες σε διοικητικούς ρόλους. Γυναίκες που χωρίς αυτές η δουλειά δεν θα γινόταν. Σε επιχειρήσεις, σε ερευνητικά κέντρα, σε πανεπιστήμια, σε νοσοκομεία, σε σχολεία», τόνισε, και πρόσθεσε: «Οι σύγχρονες ηρωίδες, για εμένα, είναι οι γυναίκες που κάνουν πέντε διαφορετικά πράγματα μαζί και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Και πολλές φορές πολλοί λίγοι το αναγνωρίζουν αυτό».
Η Γιάννα Αγγελοπούλου επέμεινε στην ανάγκη οι γυναίκες να μη σταματήσουν να διεκδικούν, να συμπαραστέκονται και να ενδυναμώνουν η μία την άλλη, προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη τα στερεότυπα που δημιουργούν εμπόδια στην επαγγελματική τους ανέλιξη και πρόοδο. «Η γυναίκα πρέπει να πιστεύει στις δυνατότητές της, να βλέπει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να λέει: Θα προσπαθήσω. Τον σεβασμό τον διεκδικούμε, τον απαιτούμε και στο τέλος τον πετυχαίνουμε. Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι επειδή είμαστε γυναίκες θα μας χαριστεί το οτιδήποτε».
Ερωτηθείσα αναφορικά με τις προσδοκίες που δημιουργεί η ανάδειξη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιας γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, η Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε ότι η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου «μας γέμισε χαρά» και μπορεί να εμπνεύσει ακόμη περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά. Σημείωσε, δε, ότι αντίστοιχα πρότυπα και πηγές έμπνευσης για τις γυναίκες υπάρχουν σε όλους τομείς: «Βλέπω γυναίκες από όλη την Ελλάδα, από χωριά, από μικρούς δήμους που δημιουργούν, που προοδεύουν. Γυναίκες που αριστεύουν, που δημιουργούν εταιρείες, που κάνουν συνεταιρισμούς».
Κλείνοντας, η κυρία Αγγελοπούλου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα προς όλες τις γυναίκες: «Να χαιρόμαστε τα καλά που μας δίνει η ζωή, να διεκδικούμε, να πετυχαίνουμε. Να αισθανόμαστε περήφανες για κάθε μικρή νίκη. Και να μη σταματάμε να στηρίζουμε και άλλες γυναίκες γύρω μας, που εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να απαιτήσουν αυτά που θέλουν, αλλά τα δικαιούνται. Να θυμόμαστε όμως και τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Γιατί αν οι επιτυχίες σού δίνουν δύναμη, τα λάθη σού δίνουν εμπειρία».