Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος των Γλυπτών, είπε, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο πατέρας του άλλοτε Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ Τζόνσον.
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής και επίτιμος δημότης του Νότιου Πηλίου, ξεκίνησε μιλώντας στα ελληνικά για την επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα και ευχαριστώντας την εκπομπή «Συνδέσεις» για την πρόσκληση. Μάλιστα, «απολογήθηκε» γιατί τα ελληνικά του δεν είναι αρκετά καλά.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο Σούνακ αντιμετώπισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Στάνλεϊ Τζόνσον χαρακτήρισε «ατυχή» τη συγκυρία. «Ήταν πολύ απασχολημένος, αλλά η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορικές σχέσεις και η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί, καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους», είπε.
Έχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας, είπε ο Στάνλεϊ Τζόνσον
Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ο Στάνλεϊ Τζόνσον, προσθέτοντας: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα αντιλαμβάνομαι την ουσία των διμερών σχέσεων. Μπορεί το Ηνωμένο Bασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποχώρησε από την Ευρώπη. Έχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας. Ο κ. Σούνακ είπε στο Κοινοβούλιο ότι ακυρώθηκε η συνάντηση γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέμα από το παρελθόν, ενώ εκείνος στοχεύει στο μέλλον.
Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών», επέμεινε ο κ. Τζόνσον, εξηγώντας ότι «υπάρχει νομικό ζήτημα, αλλά ο λόρδος Έλγιν πλήρωσε, και φαντάζομαι ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα». Το άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει συλλογή Γλυπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι σημαντικό να επανενωθεί, επισήμανε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί ζημιές και καταστροφές.
«Έχετε εξαιρετικό μουσείο στην Αθήνα, είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν τα Γλυπτά»
Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη του βρετανικού λαού, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι πιστεύει στην επιστροφή των Γλυπτών και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις. Από το 1998 το 39% των πολιτών ήταν υπέρ της επιστροφής τους, το 2002 διαπιστώθηκαν τα ίδια ποσοστά, ενώ το 2021 το 59% των Βρετανών απάντησε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Μόνο το 18% δήλωσε αντίθετο, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το ρεύμα για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ ισχυρό.
Σε ερώτηση για τον Μπόρις Τζόνσον, που ως γνωστόν είναι υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών, ο πατέρας του υπενθύμισε ότι ως φοιτητής ακόμα είχε συναντήσει τη Μελίνα Μερκούρη για το θέμα και διευκρίνισε ότι «ο Μπόρις είναι πεπεισμένος για το θέμα έχοντας μεγάλη γνώση της Ιστορίας».
Ζητήθηκαν στη συνέχεια οι προβλέψεις του σχετικά με την παραμονή των Συντηρητικών στην εξουσία και η απάντησή του ήταν ότι πιστεύει πως «η δημοκρατική διαδικασία, που κληρονομήσαμε από την Ελλάδα, θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα».
Αναφορικά με το σπίτι του στο Πήλιο, ο Στάνλεϊ Τζόνσον είπε ότι στη διάρκεια των φυσικών καταστροφών βρισκόταν εκεί και μίλησε για «εξαίρετο δήμαρχο που έχει κάνει εξαιρετικό έργο». «Θα ήθελα να περνώ περισσότερο χρόνο στην περιοχή. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, είναι πολύ σημαντικό να προσχωρήσουμε και πάλι στον ευρωπαϊκό φορέα για το περιβάλλον. Πριν κλείσει η απευθείας σύνδεση, ο Στάνλεϊ Τζόνσον θέλησε και πάλι να τονίσει: «Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι συμβολική κίνηση. Έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από την ευρωπαϊκή προοπτική».
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης στον Κώστα Παπαχλιμίντζο: