Την πεποίθηση του πως η τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος, εξέφρασε από τη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε πως τα ψηφιδωτά της Μονής αποτελούν την επιτομή της καλλιτεχνικής δημιουργίας της ιστορικής αυτής περιόδου και πως συνιστά οικουμενικό πολιτιστικό αγαθό που πρέπει να παραμείνει ως τέτοιο. «Η απόφαση (για μετατροπή σε τζαμί) ελήφθη το 2020, τη προηγούμενη βδομάδα συνέβη ότι με ένα μεγαλύτερο πακέτο 200 μνημείων λειτούργησε για πρώτη φορά η απόφαση αυτή», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προέβη στις αναγκαίες ενέργειες για να αναδείξει τον μουσειακό χαρακτήρα της μονής της χώρας. Ήταν ωφέλιμο να βρεθούμε στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός το έθεσε το ζήτημα. Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση από τουρκική κυβέρνηση».
Γεραπετρίτης: Διαφωνώ θεμελιωδώς με τη συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στο τουρκικό αφήγημα περί «γαλάζιας πατρίδας», ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως δεν υπάρχει ένταξη του στα σχολικά εγχειρίδια. «Παρακολουθούμε και θα πράξουμε τα δέοντα για να μην υπάρξει αλλοίωση της πραγματικότητας», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα διασφαλίζουμε ήρεμο κλίμα στις σχέσεις μας και να δούμε το μέλλον με σύνεση και να αποφύγουμε εντάσεις παρελθόντος».
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και με τις κινήσεις της διεθνοποίησε άμεσα το ζήτημα. Ωστόσο, χαρακτήρισε επαίσχυντα και ντροπιαστικά τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο να είχε συμμετοχή στη σύνταξη της συμφωνίας. «Είναι χυδαιότητες μισαλλόδοξου εθνικισμού. Διαφωνώ θεμελιωδώς με τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε.
Από την πλευρά του ο Ν. Παπαδόπουλος της Νίκης ζήτησε την άμεση ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και αποπομπή της Β. Μακεδονίας από το ΝΑΤΟ.