Γ. Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου-Η Ελλάδα ενθαρρύνει τον διάδρομο στη Γάζα - iefimerida.gr

Γ. Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου-Η Ελλάδα ενθαρρύνει τον διάδρομο στη Γάζα

Από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του
Από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του/ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Εξωτερικών Γώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Φίλιπ Ιβάνοβιτς, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα παρέχει κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, τόσο σε σχέση με τα λιμάνια και τις υποδομές που διαθέτει όσο και με τον εμπορικό της στόλο.

Ευρύτερα, υπογράμμισε πως προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής ήταν και παραμένει «να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να μετριαστεί η μείζον ανθρωπιστική κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή εξελίσσεται δραματικά στη Μέση Ανατολή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Για τον ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα

Σε ερώτηση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα ενθαρρύνει τον διάδρομο αυτό και τόνισε: «Η ελληνική συμμετοχή και παρουσία στα ζητήματα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση της Μέσης Ανατολής είναι διαρκής. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας οι οποίοι εμπλέκονται στο ζήτημα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, και ιδίως με την Κύπρο με την οποία βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία.

Εστιάζοντας στην κρίση στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο, και γι' αυτό τον λόγο προέταξε την ανάγκη εξεύρεσης όλων των δυνατών οδών μέσω των οποίων θα υπάρξει μια ανθρωπιστική αποσυμπίεση, έως ότου βρεθεί η οριστική λύση για τη διακοπή των εχθροπραξιών και μια βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή.

Για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με το Μαυροβούνιο

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και του Μαυροβουνίου, εκφράζοντας τη βούληση της χώρας μας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, σε περισσότερα επίπεδα όπως είναι αυτά της οικονομίας, της συνδεσιμότητας, των μεταφορών και του τουρισμού. Στα πεδία αυτά οι δύο χώρες καταγράφουν ήδη σημαντικές δράσεις, επισήμανε και ανέφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού, με την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Ποντγκόριτσα. Συνέβαλε καθοριστικά στο να καταστεί η Ελλάδα ο πλέον δημοφιλής θερινός τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό των πολιτών του Μαυροβουνίου, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και το εμπόριο, «βλέποντας» μεγάλα περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα προτεραιοποιεί απευθείας επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας επικοινωνιών, της καινοτομίας, καθώς και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Κρίσιμη η ολοκλήρωση του υπερ-δρόμου

Σε ό,τι δε αφορά τα έργα υποδομών, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αδριατικής-Ιονίου είναι κρίσιμη για την περιφερειακή διασυνδεσιμότητητα.

Εν συνεχεία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. «Πάγια θέση μας είναι ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα. Ήδη από το 2003 και τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα πρωτοστατεί και διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς τον σκοπό αυτό» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να καταστήσει σαφές πως η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψήφιων κρατών πρέπει να διέπεται από την αρχή των ίδιων επιδόσεων και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει το Μαυροβούνιο ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ικανοποίησή της Ελλάδας για την πλήρη ευθυγράμμιση της Ποντγκόριτσα με τις αποφάσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συσπείρωση με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την παγκόσμια ειρήνη»

«Η συσπείρωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την παγκόσμια ειρήνη, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε μια περίοδο που οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και πλήττουν το διεθνές δίκαιο. Κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει στο Μαυροβούνιο τεχνική βοήθεια που αφορά στην ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε διάφορα πεδία δράσης» τόνισε.

Μάλιστα, αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε τη δήλωσή του προσφωνώντας τον Μαυροβούνιο υπουργό Εξωτερικών ως γνήσιο φιλέλληνα που έχει αφιερώσει την επιστημονική του ζωή στη μελέτη και τη διδαχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τη διάδοση των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού.

Φίλιπ Ιβάνοβιτς: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Με τη φράση «αγαπητέ, φίλε μου Γιώργο» διατυπωμένη στην ελληνική γλώσσα αλλά και με αναφορά στην ακαδημαϊκή του έρευνα που συνδέεται στενά με την Ελλάδα, ξεκίνησε τη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Επιβεβαιώνοντας το θετικό κλίμα, ο Φίλιπ Ιβάνοβιτς τόνισε πως το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα είναι σύμμαχες χώρες και επανεβεβαίωσε τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι από τους σημαντικούς φίλους και εταίρους του Μαυροβουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Oυσιώδης» η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Ειδικότερα, έκανε λόγο για ουσιώδη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που αναπτύσσεται έτι περαιτέρω χάρη στη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στο Μαυροβούνιο για την ένταξή του στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήρε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και την τεχνική βοήθεια και συνδρομή που προσφέρει η χώρα μας στο Μαυροβούνιο.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε ωφεληθεί από την ελληνική εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την επικείμενη ένταξή μας, την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου» επεσήμανε και γνωστοποίησε πως έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Γ. Γεραπετρίτη ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει ενδελεχής απάντηση ώστε να καλυφθούν όλα τα πεδία στα οποία μπορεί να βοηθήσει η Ελλάδα στον δρόμο προς την ΕΕ.

Τα περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Ακόμη, διατύπωσε την κοινή βούληση των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, όπως στην οικονομία, την παιδεία, στον τουρισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στο δεδομένο γεωπολιτικό περιβάλλον, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εκπαίδευση ευέλπιδων από το Μαυροβούνιο στην Ελλάδα.

Συμπυκνώνοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου είπε πως η σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα δίνει ακόμη μια ώθηση και ενισχύει τη φιλία των δύο χωρών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιώργος Γεραπετρίτης Μαυροβούνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ