Για το ζήτημα της ασφάλεια των απογευματινών χειρουργείων απάντησε ο
υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στο OPEN.
«Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ που ξεκινάνε επισήμως την Τρίτη από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γίνονται από τους υπεύθυνους γιατρούς του ΕΣΥ, από τις υπεύθυνες χειρουργικές ομάδες του ΕΣΥ, από ανθρώπους που έχουν πάρει τον όρκο του Ιπποκράτη και γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, όπως γίνονται όλα στο ΕΣΥ. Αυτό που ακούστηκε είναι μεγάλη προσβολή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Μην προσβάλλουμε τις χειρουργικές ομάδες του ΕΣΥ»
Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια αναφερόμενος στην ασφάλεια των απογευματινών χειρουργείων είπε: «Δεν ξέρετε από απογευματινά χειρουργεία γιατί τώρα γίνονται για πρώτη φορά. Ασφαλώς και γίνονται όλα αυτά τα χρόνια απογευματινά χειρουργεία, στα επείγοντα. Και εκεί σώζονται πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές και κανένας δεν είπε στην Ελλάδα ότι φοβάμαι να πάω το απόγευμα στο χειρουργείο, γιατί είναι απόγευμα και ο γιατρός είναι κουρασμένος και θα με σκοτώσει. Αυτά είναι αδιανόητα. Γιατί ο γιατρός όταν λαμβάνει την απόφαση να μπει σε ένα χειρουργείο ξέρει ο ίδιος ότι το πρώτο που προέχει για τον ασθενή του είναι η ασφάλεια. Μην προσβάλλουμε τις χειρουργικές ομάδες του ΕΣΥ».
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η απόφαση είναι ανά χειρουργική ομάδα. Όπως είπε η κυρία Παγώνη, θα γίνεται rotation. Άλλοι θα είναι το πρωί και άλλοι το απόγευμα στα χειρουργεία. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να πάει στα απογευματινά χειρουργεία. Σε αυτά θα πάει όποιος το επιθυμεί. Στα πρωινά θα είναι κανονικά στην ενιαία λίστα χειρουργείων όπως είναι τώρα. Όσοι φεύγουν από τα πρωινά χειρουργεία για να πάνε στα απογευματινά, θα απελευθερώνουν μια θέση το πρωί και έτσι το πρωί θα χειρουργείσαι γρηγορότερα.
«Η συνολική συμμέτοχη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ σήμερα είναι η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών. Έχουμε προσωπικό. Κενά χειρουργικά κρεβάτια υπήρχαν πάντα στο ΕΣΥ. Υπάρχουν κενά. Η κατανομή του προσωπικού δεν ήταν ισομερής. Υπάρχουν κλινικές που έχουν πάρα πολύ κόσμο και είναι μια χαρά και υπάρχουν και κλινικές που έχουν ελλείματα. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως οι καλές χειρουργικές κλινικές που έχουν και μεγαλύτερη κίνηση προσελκύουν περισσότερους γιατρούς και οι πιο απομακρυσμένες ή με το όχι τόσο καλή προηγούμενη ιστορία, έχουν άγονες προσκλήσεις. Άρα οι φωνές αφορούν τις δεύτερες. Αν είναι μόνο ελλείψεις στα νοσοκομεία, θα είχαν κλείσει. 70 νοσοκομεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία, άρα έχουν προσωπικό», είπε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης.
Για τα φακελάκια
Σε ερώτηση πώς εξασφαλίζεται πως ο γιατρός δεν θα παίρνει φακελάκι και στα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Μα για ποιο λόγο να παίρνει φακελάκι το απόγευμα; Ο λόγος που κάποιος δίνει φακελάκι δυστυχώς το πρωί είναι γιατί θέλει να προηγηθεί. Το δίνεις γιατί η σειρά σου να χειρουργηθείς είναι τρεις μήνες και θες να χειρουργηθείς τώρα. Το απόγευμα θα έχεις τη δυνατότητα να διαλέγεις τον γιατρό σου και θα κλείνεις ραντεβού για να χειρουργηθείς όταν θέλεις».
Για τις χρεώσεις στα διαγνωστικά κέντρα 1-3 ευρώ ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε πως «δεν είναι δαπανηρό. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι υιοθέτηση πρότασης του υπουργείου Υγείας, που έχουν κάνει όλοι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα. Είναι η επίσημή τους πρόταση. Ο λόγος είναι πως έχει μεταφερθεί μεγάλος όγκος στα ιδιωτικά εργαστήρια από τις δημόσιες δομές, οι οποίες έχουν πλέον αδειάσει και δίνουμε πλέον την εξής κατεύθυνση. Αν θες να πηγαίνεις στα ιδιωτικά, θα δίνεις αυτή τη μικρή επιπλέον αμοιβή, αν δες θες να πηγαίνεις στα δημόσια, που θα είναι δωρεάν».