Η ανακοίνωση του Άκη Τσελέντη ότι συνταξιοδοτήθηκε και φεύγει από τη θέση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην οποία υπηρέτησε τα τελευταία δέκα χρόνια, άνοιξε το δρόμο για τους νέους υποψήφιους της νευραλγικής αυτής θέσης.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida οι υποψήφιοι είναι τρεις και συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Καραστάθης, ο κ. Αθανάσιος Γκανάς και ο κ. Νίκος Μελής.
Οι 3 υποψήφιοι επιστήμονες
Οι τρεις ερευνητές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, θα ψηφιστούν από μια 7μελή επιτροπή η οποία αποτελείται από τους Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα και Ιωάννη Μπασκούτα, διευθυντές έρευνας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστα Παπαζάχο καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Συνολάκη καθηγητή φυσικών καταστροφών, κα Αναστασία Κυρατζή καθηγήτρια σεισμολογίας, κα Δομνίκη Ασημάκη, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και Δρ Δημήτρη Σακελλαρίου, Γεωλόγο, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Οι εφτά επιστήμονες έχουν λάβει ήδη τα βιογραφικά των υποψηφίων προκειμένου να τα μελετήσουν και να αποφασίσουν ποιον θα ψηφίσουν στην μυστική ψηφοφορία που θα γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου.
«Μάχη» για 3 υποψηφίους για τη θέση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις υποψήφιοι οι οποίοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη θέση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι εδώ και μήνες σε επικοινωνία με συναδέλφους τους και μέσα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καθώς οι εργαζόμενοι του Οργανισμού θα κληθούν να βαθμολογήσουν τους τρεις υποψήφιους και το αποτέλεσμα θα ληφθεί υπόψιν μαζί με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 7μελούς επιτροπής.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκτενόμενα στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφεραν στο iefimerida ότι και οι τρεις υποψήφιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θέση του διευθυντή, είναι καλοί επιστήμονες και γνωστοί στο ευρύ κοινό για την επιστημονική τους δράση, κάτι που σημαίνει ότι η «μάχη» για τη θέση του διευθυντή ίσως να μην είναι εύκολη αφού η επιτροπή που θα ψηφίσει αλλά και οι ερευνητές του Οργανισμού που θα βαθμολογήσουν θα έχουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.
Ο απαιτητικός ρόλος του διευθυντή και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού
Όποιος και αν εκλεγεί στη θέση του διευθυντή θα έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα του οργανισμού που δεν είναι άλλο από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μόνιμες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σε τεχνικό, ερευνητικό προσωπικό αλλά και σε προσωπικό βάρδιας ανέρχονται σε περίπου 20- 25 άτομα μιας και όλα αυτά τα χρόνια κάποια κενά καλύπτονταν από συμβασιούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο ρόλος του διευθυντή είναι πολύ απαιτητικός αφού το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συντονίζει το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων. Οι τέσσερις φορείς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη διαθέτουν σεισμογράφους, αλλά το Γεωδυναμικό έχει την 24ωρη βάρδια που συντονίζει και παρακολουθεί τη σεισμικότητα της χώρας.
Η κάλυψη της πιο νευραλγικής θέσης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα κληθεί να λύσει ο νέος διευθυντής θα είναι και η κάλυψη της πιο νευραλγικής θέσης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι αυτή του υπεύθυνου εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, θέση που σήμερα καλύπτει ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος όμως στο τέλος του έτους θα ολοκληρώσει τη θητεία του. Ένα από τα αξιοπερίεργα που έχουν συμβεί είναι το γεγονός ότι παρόλο που στις 15 Απριλίου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης υπήρξε η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις υποψηφιότητας να υποβάλλονται έως την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει νέος διευθυντής, αλλά δίνονταν παρατάσεις στη θητεία του κ. Τσελέντη. Η τελευταία τρίμηνη παράταση που δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τον Αύγουστο, οπότε αναγκαστικά ο οργανισμός προχωρά στις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου διευθυντή.