Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη για την προετοιμασία των μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτας.
Την επίσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας στις 16-18/11/2022.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ συναντήθηκε με τις δημοτικές αρχές των ανωτέρω πόλεων, καθώς και με εκπροσώπους του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνοντας αναλυτικά για τον σχεδιασμό των έργων και τα οφέλη που θα αποφέρει η έλευση του φυσικού αερίου στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία το επόμενο διάστημα με τη συγκρότηση κοινών επιτροπών εργασίας με στόχο τον καθορισμό των βέλτιστων λύσεων για την επιτυχή υλοποίηση των έργων. Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσάκας στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ηπείρου προκειμένου το δίκτυο φυσικού αερίου της περιφέρειας να εμπλουτιστεί με «πράσινη» ενέργεια.
Ήπειρος: Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια αποδοτική και καθαρή μορφή ενέργειας
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ήπειρο, τα στελέχη της ΔΕΔΑ επιθεώρησαν τους χώρους εγκατάστασης των δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ - LNG) από τις οποίες θα τροφοδοτούνται τα Ιωάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα και η Άρτα. Με την εφαρμογή της καινοτόμου, ασφαλούς και περιβαλλοντικά ήπιας τεχνολογίας του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η περιφέρεια Ηπείρου θα βγει από την ενεργειακή απομόνωση και χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια αποδοτική και καθαρή μορφή ενέργειας.
Επιπλέον, τα έργα φυσικού αερίου θα κινητοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι τα έργα κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου στις τέσσερις ανωτέρω πόλεις της περιφέρειας Ηπείρου είναι συνολικού προϋπολογισμού 32,8 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια και από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει την κατασκευή συνολικά 165 χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 4.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) έως το 2025.
Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια Ηπείρου αναμένεται να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2022, από την πόλη των Ιωαννίνων.