Ποτά, τσιγάρα, κινητά και τούρτα με κεράκια περιλάμβανε το πάρτι γενεθλίων που έγινε στις φυλακές Ιωαννίνων από κρατούμενους, ενώ στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. παράνομο κύκλωμα.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, είναι ότι το πάρτι δεν φαίνεται να γίνεται στα κρυφά, ούτε σε κάποιο κελί, ενώ δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία που στήθηκε το γλέντι.
Με το κινητό τηλέφωνο ένας κρατούμενος απαθανάτισε το γλέντι στον χώρο του εστιατορίου, το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να είναι κλειδωμένο όταν δεν είναι ώρα σίτισης.
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στις φυλακές Ιωαννίνων
Είναι η ίδια φυλακή από την οποία εξαρθρώθηκε κύκλωμα όπου εμπλέκονταν οκτώ άτομα: δύο κρατούμενοι, ένας αστυνομικός, τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες.
Τα μέλη του κυκλώματος στις φυλακές Ιωαννίνων δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες.
«Εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου Ιωαννίνων φέρεται να είναι ένας έγκλειστος αλβανικής καταγωγής που φέρει το όνομα «Modi».
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγής κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 8 άτομα
Ο Αλβανός «εγκέφαλος» και ο ρόλος του αστυνομικού
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης ήταν Αλβανός, έγκλειστος του σωφρονιστικού καταστήματος, ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών. Ήταν επίσης ο τελικός αποδέκτης των εσόδων, ενώ τους τελευταίους 10 μήνες φέρεται να έλαβε χρηματικά ποσά και εμβάσματα περίπου 50.000 ευρώ
Ιδιώτης είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.
Ο αστυνομικός και μία συλληφθείσα ήταν μεσάζοντες των συναλλαγών. Παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός της φυλακής είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό λογαριασμό του μέσω του λογιστηρίου.
Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του αρχηγού, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, καθώς απέκρυπταν ή κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών, αλλά και το ύψος του ποσού. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων.
Γυναίκα υπάλληλος συνέδραμε τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για τη νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος.
Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα καταστήματα κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.
Οι κωδικές λέξεις -Τα «άσπρα» και τα «εκείνα»
Τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν να έχουν μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες και χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» με κωδικές λέξεις, για να καλύπτουν τα ίχνη τους από την Αστυνομία. Η λέξη «εκείνα» ήταν τα ναρκωτικά, και το «φτιάχνω» ήταν το προμηθεύω κάποιων με ναρκωτικά ενώ τη λέξη χρήματα την αποκαλούσαν τα «άσπρα».
Μέχρι τώρα έχουν εξακριβωθεί 7 περιπτώσεις εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών, 39 περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και 3 παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου.
Ο αστυνομικός που ήταν μέλος της οργάνωσης, είχε ιστορικό με επιπλέον περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας και διακίνησης ναρκωτικών.
Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.