Φάμπρικα διακίνησης κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών, είχαν στήσει ένας 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, με δυο έγκλειστους στο Ειδικό Κατάστημά Κράτησης Νέων Αυλώνα.
Ενα από τα μέλη της «ομάδας» ήταν αρχιμάγειρας στα μαγειρεία των φυλακών, λάμβανε «παραγγελίες» από τον εκάστοτε «πελάτη»-κρατούμενο, ενώ δυο ακόμα άτομα συμμετείχαν με συγκεκριμένο ρόλο.
Η τιμή πώλησης των κινητών στους κρατούμενους κυμαινόταν από 500 έως 600 ευρώ. Ο 46χρονος κρατούμενος αρχιμάγειρας, διακινούσε το «εμπόρευμα» σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με την «αγορά», εκμεταλλευόμενος την θέση του στις φυλακές και τις επαφές του με τους σωφρονιστικούς υπάλληλους.
Η καταγγελία για τα ναρκωτικά
Πριν από περίπου τέσσερις μήνες , στα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, στους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ έγινε καταγγελία, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, ο οποίος κατονομαζόταν, εισήγαγε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα ναρκωτικά.
Κάθε φορά γι αυτή του την πράξη αναφερόταν πως έπαιρνε 1.500 ευρώ.
Από τις εσωτερικές υποθέσεις ξεκίνησε προανάκριση κατά την διάρκεια της οποίας έφτασε νέα πληροφορία για άτομο που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση, και εμπλεκόταν και αυτό στην διακίνηση των ναρκωτικών.
Το άτομο αυτό ταυτοποιήθηκε και όπως αναφέρεται ήταν ο 46χρονος αρχιμάγειρας των φυλακών, ο οποίος λόγω και της θέσης του είχε πλημμελή έλεγχό από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Έτσι , σύμφωνα με τη δικογραφία «κατάφερε να αναπτύξει το εν λόγω δίκτυο, ενώ διατηρούσε κομβικό ρόλο στις λήψεις των αποφάσεων».
Οι δυο άλλοι συλληφθέντες μια 43χρονη και ένας 24χρονος συγγενής του «αρχιμάγειρα» έγκλειστου ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία «βασικοί υποστηρικτές του εν λόγω δικτύου εκ των οποίων η (Δ) συλληφθείσα, κατείχε τον ρόλο του βασικού εισαγωγέα μέσω των επισκεπτηρίων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα και ο (Ε) συλληφθείς ήταν επιφορτισμένος, με την εύρεση και προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών».
Η δράση του αρχιμάγειρα
Ο 46χρονος κρατούμενος χαρακτηρίζεται ως συντονιστής και λήπτης αποφάσεων του δικτύου. Είχε κινητό τηλέφωνο κάτι το οποίο φέρεται να γνώριζε ο συλληφθείς σωφρονιστικός, γνώριζε τις Υπηρεσίες που εκτελούσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι (ημέρες, πρόσωπα, σημεία) και ειδικότερα στην Πύλη που αποτελεί το σημείο ελέγχου των επισκεπτών.
Παράλληλα είχε εξασφαλίσει την άμεση ενημέρωσή του για ενδεχόμενες έρευνες στις φυλακές , καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση σε χώρους των κελιών, ακόμη και σε ώρες που οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονταν υπό περιορισμό, προσφέροντας του βοήθεια ο 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος.
Οι «παραγγελίες» για ναρκωτικά, κινητά, κάρτες sim
Το μενού είχε από όλα. Ναρκωτικά , κινητά, κάρτες sim κ.α.
Η πληρωμή για καθετί από αυτά γινόταν είτε με κατάθεση χρημάτων μέσω εταιρειών μεταφοράς (Western Union και Moneygram) είτε σε λογαριασμούς συνδεδεμένους με κάρτες prepaid ή paysafe στο όνομα του ή σε συγγενικά του πρόσωπα (για τις οποίες όμως κατείχε την αποκλειστική διαχείριση) .
Σε δεύτερη φάση, η οποία αποτελεί την εισαγωγή των «παραγγελιών» στη φυλακή, αναλάμβαναν δράση οι υποστηρικτές του εκτός Καταστήματος, είτε ο 24χρονος συλληφθείς, όταν επρόκειτο για ναρκωτικά, είτε η 43χρονη όταν επρόκειτο για οτιδήποτε άλλο.
Κατάφερναν να τα περνάνε κατά την διάρκεια επισκεπτηρίων κυρίως Κυριακές, κρυμμένα κατά κύριο λόγο μέσα στα ρούχα τους. Μάλιστα η δράση της 43χρονης διευκολυνόταν καθώς
ο έλεγχος σε βάρος της ήταν πλημμελής, λόγω έλλειψης τεχνολογικών μέσων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών ή συσκευών τηλεφώνων, καθώς και προσωπικού θηλυκού γένους, ώστε να είναι εφικτή η σωματική έρευνα σε επισκέπτριες.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου -5- άτομα, εκ των οποίων -1- σωφρονιστικός υπάλληλος και -2- έγκλειστοι, για διακίνηση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών ουσιών σε Κατάστημα Κράτησης.
Για τον τερματισμό της δράσης τους, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση πρωινές ώρες της Κυριακής 21 Απριλίου 2024, όπου συνελήφθησαν οι -5- εμπλεκόμενοι, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται ακόμη -1- άτομο, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου, πλαστογραφία και διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση των νόμων περί αθλητισμού και περί όπλων και των νόμων για τις άδειες κεραιών και την εισαγωγή και διάθεση κινητών σε καταστήματα κράτησης.
Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με άτομο που εισάγει ναρκωτικά σε κατάστημα κράτησης, κατόπιν «παραγγελιών» από έγκλειστους, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη δικτύου εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, συσκευών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και πακέτων τηλεφωνικών συνδέσεων, με απώτερο σκοπό την πώληση τους σε κρατούμενους, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), προέκυψε ότι 46χρονος έγκλειστος, εκμεταλλευόταν τη θέση όπου απασχολούνταν, εντός του Καταστήματος Κράτησης, ενώ παράλληλα διατηρούσε κομβικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, αναθέτοντας την αναζήτηση ή παραλαβή της εκάστοτε παραγγελίας στο δίκτυο που είχε αναπτύξει.
Μάλιστα, κατείχε κινητό τηλέφωνο εν γνώσει του συλληφθέντα σωφρονιστικού υπαλλήλου, μέσω του οποίου γνώριζε τις υπηρεσίες (ημέρες, πρόσωπα, σημεία) στο Κατάστημα Κράτησης και ειδικότερα στην πύλη που αποτελεί το σημείο ελέγχου των επισκεπτών. Επίσης είχε άμεση πληροφόρηση για ενδεχόμενες έρευνες στο Κατάστημα, στους χώρους του οποίου κινούταν ελεύθερα, ακόμα και σε ώρες που οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονταν σε περιορισμό.
Βασικοί υποστηρικτές του εν λόγω δικτύου ήταν οι δύο ιδιώτες (43χρονη και 24χρονος) συλληφθέντες, καθώς η πρώτη, κατείχε τον ρόλο του βασικού εισαγωγέα μέσω επισκεπτηρίων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα και ο δεύτερος ήταν επιφορτισμένος, με την εύρεση και προμήθεια των ναρκωτικών ουσιών.
Από τη δράση τους, η οποία ήταν αδιάλειπτη, αποκόμιζαν μεγάλα κέρδη αφού διακινούσαν το «εμπόρευμά» τους σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτές εκτός της φυλακής (ενδεικτικά η τιμή πώλησης των κινητών κυμαινόταν από 500 έως 600 ευρώ). Η πληρωμή γινόταν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων ή μέσω λογαριασμών συνδεδεμένων με προπληρωμένες κάρτες στα στοιχεία του 46χρονου ή συγγενικών του προσώπων.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ενώ η 43χρονη επιχείρησε να εισάγει στο Κατάστημα Κράτησης, ώστε να παραδώσει – κατά το επισκεπτήριο- στον 46χρονο, 46 ναρκωτικά χάπια, τα οποία είχε επιμελώς κρυμμένα στον στηθόδεσμό της.
Από τις έρευνες που ακολούθησαν σε χώρους κράτησης και σε οικίες, καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- -17,7- γραμμάρια κάνναβης,
- πλήθος κινητών τηλεφώνων,
- -2- smartwatch,
- -4- πλαστά υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας σωφρονιστικού υπαλλήλου,
- πλήθος αναβολικών σκευασμάτων,
- -8- ασύρματοι,
- -3- σπρέι πιπεριού,
- -895- ευρώ,
- αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων συνολικού ύψους -28.466- ευρώ και
- -1- όχημα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».