Τελευταία ευκαιρία να υποβάλλουν αίτηση για το Fuel Pass 2 θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι αύριο Πέμπτη (1/9), καθώς λήγει η προθεσμία για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης στα καύσιμα.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί από 2,5 εκατ. αιτήσεις στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, οπού μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν την αίτηση.
Πώς γίνεται η αίτηση για το Fuel Pass 2
- Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο vouchers.gov.gr, επιλέγοντας το Fuel Pass 2 και συμπληρώνοντας τους κωδικούς Taxisnet.
2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και ανανεώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να είναι έγκυρα. Είναι τα εξής:
- Διεύθυνση email
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
3. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν.
Οι δικαιούχοι μπορούν και αυτή τη φορά να πάρουν τα χρήματα είτε σε άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό, τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα είναι 15 ευρώ υψηλότερο.
Η διαδικασία για την έκδοση ψηφιακής κάρτας
Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα.
Στη συνέχεια, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
- γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
- μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
Υπενθυμίζεται ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
Η διαδικασία για την πίστωση σε λογαριασμό τράπεζας
Εάν ο δικαιούχος δεν επιθυμεί την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, με τη χρήση έξυπνου κινητού, οφείλει να συμπληρώσει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα γίνει η πίστωση του ποσού
Το ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα:
- Viva Wallet
- Alpha Τράπεζα
- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
- Τράπεζα Πειραιώς
- Τράπεζα Eurobank
- Τράπεζα Αττικής
- Παγκρήτια Τράπεζα
- Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ΣΥΝ.Π.Ε.
- Τράπεζα Ηπείρου
- Τράπεζα Καρδίτσας
- Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
- OLYMPUS BANK / Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος ΣΥΝ.ΠΕ.
- Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
- Optima bank
- Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ)
Σημειώνεται ότι για όσους δικαιούχους το επιθυμούν, μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο.
Αναλυτικά τα ποσά ενίσχυσης για τα καύσιμα
- 100 ευρώ (ψηφιακή χρεωστική κάρτα) και 85 ευρώ (τραπεζικό λογαριασμό) για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- 80 ευρώ (ψηφιακή χρεωστική κάρτα) και 65 ευρώ (τραπεζικό λογαριασμό) για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
- 70 ευρώ (ψηφιακή χρεωστική κάρτα) και 55 ευρώ (τραπεζικό λογαριασμό) για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- 60 ευρώ (ψηφιακή χρεωστική κάρτα) και 45 ευρώ (τραπεζικό λογαριασμό) για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του Fuel Pass 2 είναι τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ, μπορεί να αιτηθεί την οικονομικής ενίσχυσης.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο για Fuel Pass 3
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο προχωράει ένα βήμα παραπέρα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο νέας επιδότησης στα καύσιμα μέσω ενός Fuel Pass 3.
Όπως επισήμανε χθές Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αν ακριβύνουν και άλλο τα καύσιμα εξετάζεται η περαιτέρω οικονομική ελάφρυνση. Ωστόσο, τόνισε ότι προς το παρόν αυτή τη στιγμή τα καύσιμα είναι χαμηλά και μαζί με την επιδότηση.
Αν και ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, το πιθανότερο είναι, ότι, εάν αυτό τελικά «τρέξει», θα αφορά στους μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος και θα λαμβάνει υπ’ όψιν την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και τα δημοσιονομικά περιθώρια, δηλαδή το υψηλό κόστος ενέργειας σε μια περίοδο όπου ο χειμώνας θα βρίσκεται προ των πυλών.