Οι Financial Times κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που έχουν αναγκαστεί να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα, το γράφημα των FT αποτυπώνει με σαφήνεια τα χρήματα που διέθεσε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο του 2002 για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.
Στο γράφημα αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, καθώς έχει διαθέσει ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ της. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που εμφανίζονται για κάθε χώρα είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος που αντικατοπτρίζει τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή κρίση σε κάθε χώρα της Ευρώπης
Όπως αναφέρεται στο άρθρο των FT, η Ευρώπη βιώνει μια ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την ήπειρο που προκαλείται από τις μειωμένες ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο άμεσος αντίκτυπος στα νοικοκυριά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα της χώρας, σύμφωνα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την Energy Prices.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά για το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, το πραγματικό κόστος ενέργειας διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης, οι μηχανισμοί τιμολόγησης και η φορολογία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, με χώρες όπως η Γαλλία να θέτουν ανώτατο όριο στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και μια εισφορά στις ενεργειακές εταιρείες για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει μεμονωμένα μέτρα, όπως φορολογικές περικοπές.
Ωστόσο, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό τον χειμώνα, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να οδηγούν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι προμήθειες από άλλες πηγές είναι μειωμένες λόγω ζητημάτων όπως τα εκτεταμένα προβλήματα συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας και η ξηρασία που επηρεάζει την υδροηλεκτρική ενέργεια.