Σε μία συγκεκριμένη τροπολογία του Ποινικού Κώδικα εστιάζουν οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι είναι αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.
Η τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης προβλέπει ότι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για εγκληματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος ανακτούν τα περιουσιακά στοιχεία τους- που έχει παγώσει το δικαστήριο- αν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών, αναφέρει το δημοσίευμα. «Η τροπολογία είναι κόντρα στις διεθνείς πρακτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος, τις οποίες προσυπογράφει η Ελλάδα», επισημαίνουν οι Financial Times, σε άρθρο με τίτλο «Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας φαίνεται σαν υποχώρηση για το ξέπλυμα χρήματος».
«Ποιους ωφελεί η τροπολογία του Ποινικού Κώδικα»
«Σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force)- τον οργανισμό κατά του ξεπλύματος χρήματος- και το Grego, την επιτροπή κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης- τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται κατά τη διάρκεια μιας ποινικής έρευνας θα πρέπει να παραμείνουν “παγωμένα” μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες», υπενθυμίζουν οι FT.
«Ανάμεσα σε εκείνους που επωφελούνται από αυτή την κίνηση είναι Ελληνες εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν παγώσει πριν από 2 έως 7 χρόνια, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, σχετικά με την εν λόγω τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα.
«Η κυβέρνηση εξέπληξε δικηγόρους και δικαστές»
Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Ελληνες δικηγόρους και δικαστές, συνεχίζουν οι Financial Times, «καθώς η ΝΔ, μετά τη νίκη στις εκλογές, είχε υποσχεθεί ότι θα ανεβάσει το επίπεδο του δικαστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος».
«Διακυβεύεται κάτι περισσότερο από τη φήμη. Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματικότητα, με παράπλευρες συνέπειες στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον», είπε στους Financial Times κορυφαίος δικηγόρος της Αθήνας που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σχολιάζοντας την εν λόγω τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα.
Η τροπολογία απαιτεί τη δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για την εξέταση περίπου 900 υποθέσεων για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος τους επόμενους τρεις μήνες, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές δικαιολογούν την παράταση του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα. Ομως, αξιωματούχος της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς δήλωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που «πάγωσαν» τα τελευταία τρία χρόνια, ύψους 1,02 δισ. Ευρώ, πιθανότατα θα «ξεπαγώσουν». «Είναι απίθανο οι επιτροπές να μπορέσουν να αναγνωρίσουν ποια περιουσιακά στοιχεία ήταν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο», εξήγησε.
Αξιωματούχος της Financial Action Task Force, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που μια χώρα περάσει νόμο με τον οποίο ξεπαγώνουν περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος ή την τρομοκρατία, πριν από την τελική δικαστική απόφαση, τότε θα «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι».
ΣΥΡΙΖΑ: Τα επιτεύγματα Μητσοτάκη πέρασαν τα σύνορα
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times για την τροπολογία του Ποινικού Κώδικα.
«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times», αναφέρει η Κουμουνδούρου.
«Οι FT σε εκτενές ρεπορτάζ τους στηλιτεύουν τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα και την κατηγορούν ότι «κάνει βήματα πίσω στην καταπολέμηση της διαφθοράς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ενώ προσθέτουν ότι «ο Υπουργός κ. Τσιάρας δεν έδωσε νομική εξήγηση» για τις νομοθετικές αλλαγές και ότι «κερδισμένοι από την κίνηση αυτή είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα της δωροδοκίας από υπουργούς», επισημαίνει ακόμη η Κουμουνδούρου και καταλήγει: «Λογικό λοιπόν να μην έρχεται στη Βουλή να απαντήσει».