Φουρνά Ευρυτανίας: Πώς ζουν οι οικογένειες που μετακόμισαν εκεί -Τι δουλειές κάνουν, ποια είναι η καθημερινότητά τους - iefimerida.gr

Φουρνά Ευρυτανίας: Πώς ζουν οι οικογένειες που μετακόμισαν εκεί -Τι δουλειές κάνουν, ποια είναι η καθημερινότητά τους

Φουρνά Ευρυτανίας: Πώς ζουν οι οικογένειες που μετακόμισαν εκεί
Φουρνά Ευρυτανίας: Πώς ζουν οι οικογένειες που μετακόμισαν εκεί
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Όταν η Παναγιώτα Διαμαντή διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση για να διδάξει στο χωριό της, στη Φουρνά Ευρυτανίας, το πρώτο που οραματίστηκε ήταν να ξαναζωντανέψει τον τόπο της.

Η 30χρονη δασκάλα, έχοντας στο πλευρό της τον ιερέα του χωριού, κατάφεραν, μέχρι στιγμής, να φέρουν δύο πολύτεκνες οικογένειες και να «αναστήσουν» το χωριό τους, το οποίο κινδύνευε να ερημώσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Φουρνά και η δεύτερη πολύτεκνη οικογένεια

Χθες το πρωί η Φουρνά υποδέχθηκε τη δεύτερη πολύτεκνη οικογένεια που εγκαταστάθηκε εκεί για να συνεχίσει τη ζωή της. Η Μαρία Τσιμπούρη και ο σύζυγός της Λουκάς έφυγαν από τη Λαμία μαζί με τα τρία παιδιά τους και ήρθαν για ένα καλύτερο μέλλον στο γραφικό χωριό της Ευρυτανίας.
«Ήταν μια απόφαση συνειδητή την οποία πήραμε με τον σύζυγό μου κυρίως για το μέλλον των παιδιών μας. Θέλαμε να φύγουμε από την πόλη, για να μπορούν τα μικρά μας να μεγαλώσουν σε ένα χωριό με φιλόξενους, ευγενικούς ανθρώπους, νιώθοντας την ασφάλεια που δεν προσφέρει πλέον καμία πόλη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλήσαμε με τη δασκάλα και τον πατέρα Κωνσταντίνο και πλέον ανήκουμε στους κατοίκους του χωριού. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε σε αυτό το όμορφο χωριό και μας υποδέχθηκαν σαν να μας ξέρουν καιρό. Είμαστε έτοιμοι για το νέο ξεκίνημά μας», είπε στο iefimerida.gr η κυρία Τσιμπούρη.

Ο Λουκάς και η Μαρία Τσιμπούρη με τα παιδιά τους, τον ιερέα και την δασκάλα στα Φουρνά Ευρυτανίας
Ο Λουκάς και η Μαρία Τσιμπούρη με τα παιδιά τους, τον ιερέα και τη δασκάλα στη Φουρνά Ευρυτανίας

Έκλεισε έναν μήνα στο χωριό η πρώτη οικογένεια

Την ώρα που η δεύτερη οικογένεια εγκαθίσταται στη Φουρνά, η πρώτη οικογένεια έκλεισε τον πρώτο μήνα παρουσίας στο χωριό. Ο Στέφανος Κωστόπουλος, πατέρας της 8μελούς οικογένειας, μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε πως με τη σύζυγό του δεν έχουν μετανιώσει λεπτό για την απόφαση που πήραν: «Έχουμε σχεδόν έναν μήνα από τότε που μετακομίσαμε στο χωριό και δεν έχουμε μετανιώσει για την απόφασή μας. Όσο βλέπουμε τα παιδιά μας να είναι χαρούμενα, δεν μας απασχολεί τίποτε. Τα παιδιά μας πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο, γυρίζουν το μεσημέρι, το απόγευμα -όσο το επιτρέπει ακόμη ο καιρός- πάνε στην πλατεία και παίζουν. Η σύζυγός μου κάνει τους περιπάτους της, έχει αποκτήσει και δύο φίλες -την παπαδιά και μια άλλη μητέρα που έχει παιδάκια στο δημοτικό- και είμαστε καλά. Αυτό που με απασχολεί μόνο είναι ότι έχω μπλέξει με τη γερμανική γραφειοκρατία, γιατί ακόμη δεν έχω πάρει κάποια χαρτιά που είναι απαραίτητα ώστε να ξεκινήσω δουλειά εδώ. Γιατί θα δουλέψω στην υλοτομία, αλλά αν δεν τελειώσω με τη Γερμανία δεν μπορώ.
Επίσης, όταν έφυγα για Γερμανία έκοψα το επίδομα πολυτέκνου από εδώ γιατί γράφτηκα στους καταλόγους της Γερμανίας, οπότε πρέπει να ολοκληρωθούν και σε αυτό το κομμάτι τα γραφειοκρατικά ώστε να μπορέσω να αιτηθώ το επίδομα πολυτέκνου από εδώ. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, γραφειοκρατικά ζητήματα έχουν όλες οι χώρες».

Η οικογένεια Κωστόπουλου ήταν η πρώτη που μετακόμισε στα Φουρνά Ευρτανίας
Η οικογένεια Κωστόπουλου ήταν η πρώτη που μετακόμισε στη Φουρνά Ευρυτανίας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δουλειά στον δήμο και οι σκέψεις για μια μικρή επιχείρηση

Ο Στέφανος Κωστόπουλος, εκτός από το ότι έχει συμφωνήσει να εργαστεί σε δήμο στην Ευρυτανία, έχει κάνει συζητήσεις για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Συγκεκριμένα, εξήγησε στο iefimerida.gr: «Έχω σκεφτεί με τη σύζυγό μου -τη Βάσω-, και το έχω συζητήσει και με τον ιερέα και με ανθρώπους του δήμου, είτε να ανοίξουμε ένα μικρό μαγαζί με αναμνηστικά -αλλά θα πρέπει πρώτα να δω τι τουρισμό μπορεί να έχει το χωριό- και, εναλλακτικά, για να έχω μια σταθερή δουλειά και εγώ και η Βάσω, να ανοίξουμε έναν φούρνο, που δεν έχει το χωριό, και να δίνω ψωμί και στα γύρω χωριά. Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα τελειώσω με τα απαραίτητα χαρτιά από τη Γερμανία».

Τα Φουρνά Ευρυτανίας
Η Φουρνά Ευρυτανίας

Νέα ζωή στη Φουρνά μετά την άφιξη των δύο οικογενειών

Με τον ερχομό και της δεύτερης πολύτεκνης οικογένειας, το δημοτικό σχολείο στη Φουρνά από 2 μαθητές έχει 8, ενώ 10 παραμένουν στο γυμνάσιο. «Πλέον έχουμε δημιουργήσει και το νομικό πρόσωπο, τη ΜΚΟ εθελοντική οργάνωση "Νέα Ζωή στο Χωριό", όπου θα δεχθούμε χορηγίες και δωρεές για να στηρίξουμε οικονομικά τις οικογένειες αυτές, αλλά και για τις επόμενες που είναι σε αναμονή, την οποία ΜΚΟ παρουσιάσαμε χθες», ανέφερε στο iefimerida.gr η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή, η οποία είναι η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας προκειμένου να μην ερημώσει το χωριό. Σκοπός της ΜΚΟ «Νέα Ζωή στο Χωριό» είναι να βρεθούν πόροι έτσι ώστε, εκτός από τις δύο πολύτεκνες οικογένειες που ήδη βρίσκονται στη Φουρνά, να μπορέσουν να έρθουν ακόμη τρεις που είναι σε αναμονή. Παράλληλα, στο πλευρό της πρωτοβουλίας βρίσκονται τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια, που θα βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας για τους γονείς των δύο πολύτεκνων οικογενειών.

Η Παναγιώτα Διαμαντή, η δασκάλα στα Φουρνά Ευρυτανίας
Η Παναγιώτα Διαμαντή, η δασκάλα στη Φουρνά Ευρυτανίας
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρυτανία πολύτεκνη οικογένεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ