Εκκληση για εμβολιασμό και αυστηρή τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό εξακολουθούν να απευθύνουν καθημερινά οι ειδικοί, την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει και πανδημία αρχίζει να «φουντώνει» επικίνδυνα. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως εάν δεν επισπευσθεί η εκστρατεία εμβολιασμού το σύστημα Υγείας να κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το άλμα στα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Πάνω από 4.000 νέες μολύνσεις σε 24ωρες, ξυπνώντας μνήμες από του περσινού εφιάλτη. Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας κοκκινίζει, την ώρα που συγκεκριμένες περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας. Συνολικά στη χώρα 15.707 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους...
Aνησυχητικά τα στοιχεία από τα λύματα
Ανοδική είναι άλλωστε και η ποσοστιαία μεταβολή του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα, παρατηρήθηκαν αυξητικές μεταβολές σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα στα αστικά λύματα των δέκα από τις δώδεκα (10/12) περιοχές που ελέγχθηκαν. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση κατά 200% στα Χανιά και 131% στην Πάτρα.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Για άλλη μια φορά την αρνητική πρωτιά στην κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων κατέχει η Αττική με 841 μολύνσεις. Ωστόσο, η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική και στην Θεσσαλονίκη με 591 νέα κρούσματα. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των κρουσμάτων είχαν παρατηρηθεί εικόνες συνωστισμού και έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο.
Αναλυτικά η κατανομή των 4.165 νέων κρουσμάτων:
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 66 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 395 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 131 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
- 591 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
- 125 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 72 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 93 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 140 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 62 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 78 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 39 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 349 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 221 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 94 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 87 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
- 122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 114 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 102 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 73 κρούσματα υπό διερεύνηση
Τζανάκης: Χωρίς μέτρα, τα κρούσματα θα παραμείνουν πάνω από τις 4.000
Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και στη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προχωρώντας σε δυσοίωνες προβλέψεις για τα κρούσματα.
«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους. Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους», είπε ο μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
Σε ότι αφορά την προσβολή από κορωνοϊό και αρκετών εμβολιασμένων, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι κατά βάση ειναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, πχ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα και πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου».
«Για κάθε επιπλέον 1.000 κρούσματα, θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε: «Εγώ δεν αποκλείω να έχουν μέτρα τοπικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή».
«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι είναι πρόβλημα «τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων από αρκετούς μήνες». Καταλήγοντας ο κ. Τζανάκης απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Βασιλακόπουλος: Αν δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές
Για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ώστε να καταπολεμηθεί η διασπορά του ιού , έκανε λόγο ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αναφέροντας πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός λοκντάουν. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε.
Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση. Παράλληλα, σχολίασε πως είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά.