Δέκα καμμένα σπίτια στην Ανω Ζήρια και πυκνό δάσος έγιναν στάχτη χθες κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Δυτική Αιγιάλεια. Η φωτιά καίει ακόμη σε δασική έκταση, χωρίς να απειλεί οικισμούς ενώ τεράστια είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής αλλά και των αρμόδιων αρχών.
Να σημειωθεί ότι μέχρι το πρωί συνολικά 16 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες. Οι 15 εξ' αυτών με αναπνευστικά προβλήματα. Στο νοσοκομείο παρέμειναν 8 άτομα για νοσηλεία, για προληπτικούς λόγους. Ενα ακόμη άτομο μεταφέρθηκε με εγκαύματα στα χέρια στο νοσοκομείο του Ρίου και εν συνεχεία στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας για πλαστική επέμβαση. Παραμένει νοσηλευόμενος, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει σβήσει στις παραλιακές περιοχές, που μαινόταν με ένταση χθες και έχει «ανέβει» στο βουνό, πάνω από το Λαμπίρι, καίγοντας δασική έκταση.
Σήμερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Ενισχύουμε δυναμικά τις δυνάμεις της αεροπυρόσβεσης με 7 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.
Στο Λαμπίρι, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida έχει στηθεί κέντρο συντονισμού για την κατάσβεση της φωτιάς υπό τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη, ενώ συμμετέχουν οι δύο περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος, Ανδρέας Φίλιας και Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας και υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΓΓΠΠ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, το κύριο μέτωπο της φωτιάς στη Ζήρια βρίσκεται σήμερα σε μια χαράδρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ πρόσθεσε ότι «δίνουν μάχη τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής».
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «αυτήν την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές», ενώ όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά, σημείωσε ότι «αν και δεν έχει γίνει ακόμα καμία επίσημη καταγραφή, τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στην περιοχή της Ζήριας, ενώ υπάρχουν ζημιές κυρίως σε περιβάλλοντες χώρους σπιτιών στην περιοχή του Λαμπίρι και σε αποθήκες».
Η φωτιά μεταξύ άλλων πέρασε και μέσα από το -εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια- κλαμπ Μεντιτερανέ στην παραλία στο Λαμπίρι.
Να σημειωθεί ακόμη ότι παρότι η φωτιά καίει στο βουνό, παραμένουν σε επιφυλακή σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια ζώνη στο ύψος της Αιγιάλειας ώστε αν χρειαστεί να παράσχουν βοήθεια, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.
Όπως ανέφερε, «ένα πλωτό σκάφος περιπολεί συνεχώς, ενώ ακόμα δύο βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι του Αιγίου και στο νησί Τροιζόνια». Επίσης, πρόσθεσε ότι «δύο ακόμη ταχύπλοα βρίσκονται σε επιφυλακή στο λιμάνι της Πάτρας και αν χρειαστεί μέσα σε περίπου 10 λεπτά θα έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Αιγιάλειας».
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και σε συνεργασία με κλιμάκιο της Ασφάλειας της ΕΛΑΣ και πραγματοποιούν επισταμένη έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς
Mεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες
«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια, με αποτέλεσμα, εκτός των περίπου 10 σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αρκετές ακόμα κατοικίες». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών».
Ο Γιώργος Ντίνος, ο οποίος κατάγεται από την Ζήρια, σημείωσε παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η φωτιά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα». Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον παραλιακό οικισμό Λαμπίρι, που διοικητικά ανήκει στην Ζήρια, ο Γιώργος Ντίνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικιστικό ιστό, σαρώνοντας τους αύλειους χώρους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια».
Πρ. κοινότητας Καμαρών: Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται συνεχώς
«Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε με υπομονή και μετράμε τις πληγές μας από την μεγάλη φωτιά», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Αιγιαλείας, Παναγιώτης Περλέγκας, περιγράφοντας την πρώτη ημέρα μετά την πυρκαγιά.
Όπως εξηγεί, «υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές». Όσον αφορά στις κατοικίες, ο Παναγιώτης Περλέγκας, λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «ευτυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει κάποιο σπίτι που να είναι καμένο, εκτός από ένα, που έχει υποστεί ζημιές στην κεραμοσκεπή».
Σχετικά με τις υποδομές, ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρει στο Πρακτορείο ότι «η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται συνεχώς και επαναφέρουν σταδιακά το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις».
Χρυσοχοϊδης: Αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας η σημερινή βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς
«Η σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης και πολύ μεγάλης προσπάθειας της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας. Κατορθώσαμε να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στα χθεσινά της όρια και είμαστε βέβαιοι πως με τη μάχη που δίνεται θα περιοριστεί περαιτέρω», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αχαΐα.
«Κυρίως, κατορθώθηκε χθες βράδυ να δοθεί στην κυκλοφορία η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν τη μετακίνηση των οδηγών, κυρίως στις σήραγγες, όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού», προσέθεσε ο υπουργός.
Όσον αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ήταν χθες άμεση σε όλα τα επίπεδα. «Τα εναέρια μέσα παρά τις πολλές πυρκαγιές που είχαμε χθες -στο Κρανίδι, στον Αλμυρό, και χρειάζονταν και εκεί- ήταν παρόντα μέσα στον χρόνο επιφυλακής τους πάνω από τη φωτιά», ανέφερε και προσέθεσε:
«Το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε και υπήρξαν δυο μηνύματα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών που κινδύνευαν.
Η ΕΛΑΣ με υποδειγματικό και πειθαρχημένο τρόπο προχώρησε στην απομάκρυνση των πολιτών από τους οικισμούς, στεγανοποίησε με ασφάλεια τόσο τη νέα όσο και την παλιά εθνική οδό, αλλά και κάθε κάθετο δρόμο που οδηγούσε προς τις πληγείσες περιοχές έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Το Λιμενικό με ελέγχους και σκάφη ήταν εκεί και απεγκλώβισε δεκάδες πολίτες από θαλάσσης.
Το πυροσβεστικό πλοιάριο προσέγγισε από θαλάσσης την περιοχή και συνέδραμε στην επιβράδυνση της εξέλιξης στον αιγιαλό.
Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής μετακινήθηκαν και με ειδική πτήση της Γενικής Γραμματείας 30 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και όλο το βράδυ επιχειρούν στον χώρο της πυρκαγιάς.
Το ΕΚΑΒ έστειλε κινητή μονάδα στην περιοχή και δύο μονάδες στο Αίγιο και οι υγειονομικές αρχές και τα Νοσοκομεία τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή.
Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινητοποιήθηκαν άμεσα με υδροφόρες, με μηχανήματα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τη φιλοξενία των πληγέντων.
Οι εθελοντικές μας ομάδες ήταν εκεί και από την πρώτη στιγμή και συντεταγμένα, υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες τω πυροσβεστικών δυνάμεων συνέβαλαν τα μέγιστα.
Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δια του αρχηγού Στέφανου Κολοκούρη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ήταν στο πεδίο για να συντονίσουν, να οργανώσουν να εξασφαλίσουν μέσα και δυνάμεις.
Όλοι εμείς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εγώ προσωπικά, εδώ από το Συντονιστικό Κέντρο, μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δίνουμε το παρόν και διατηρούμε τον έλεγχο μιας πραγματικά εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης».
Αναφερόμενος στους πολίτες που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, ο υπουργός σημείωσε: «Η σκέψη μας είναι με τους συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους. Σε κάθε περίπτωση είναι εκατοντάδες οι περιουσίες που διασώθηκαν στη σώμα με σώμα μάχη των πυροσβεστών μας με τη φωτιά στους οικισμούς, ανάμεσα στις κατοικίες, σε όλη περιοχή. Είμαστε εδώ, είμαστε σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, να διαχειριστούμε κάθε κρίση και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας σε κάθε ανάγκη».
Ο απεγκλωβισμός δια θαλάσσης χθες
Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, κατά τη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τις παραλιακές περιοχές Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τα πλωτά σκάφη, στελέχη του Λιμενικού βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη, όπου εντόπιζαν όσους χρειάζονταν βοήθεια και τους οδηγούσαν στα σκάφη, ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου».
Μάλιστα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριακουλόπουλος, «υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τις τοπικές Αρχές, για τον απεγκλωβισμό των πολιτών».