Η Βουλή φωταγώγησε την πρόσοψη του κτηρίου της με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στο κτήριο απεικονίζεται το επετειακό σύμβολο του αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (G από τον διεθνή όρο Genocide).
Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Συγκινητική εκδήλωση στο Σύνταγμα
Στο Σύνταγμα δεκάδες άτομα έλαβαν μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με λάβαρα, σημαίες, ποντιακές φορεσιές, με μπλουζάκια με το G (από το genocide). Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων εύζωνοι ντυμένοι με ποντιακή φορεσιά να εκτελούν την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια και οι ιαχές των χορευτών από τον πυρρίχιο χορό σέρρα.
«Σήμερα είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» είπε στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος νωρίτερα σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Κανείς μας δεν ξεχνά τη θηριωδία!».
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης ανέφερε πως «δεν θα λυγίσουμε ποτέ» και υπογράμμισε πως «η ΠΟΕ τάσσεται ανοιχτά κατά του πολέμου, όπου και αν διεξάγεται, απ’ όποιον και αν προκλήθηκε».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε από την Κύπρο ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος μίλησε για τη Γενοκτονία των Ποντίων και υπενθύμισε ότι Κύπρος και Πόντος έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
Μετά τις εκδηλώσεις ξεκίνησε πομπή προς την πρεσβεία της Τουρκίας, για την επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη
Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και εκπροσώπων της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης.