Την άποψη ότι το φονικό κύμα κακοκαιρίας στη Χαλκιδική θα μπορούσε, υπό συνθήκες, να έχει λιγότερες ανθρώπινες απώλειες αν λειτουργούσε το σύστημα έγκαιρης, εξατομικευμένης ειδοποίησης εξέφρασε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία του συστήματος 112
Ο κ. Συνολάκης, ειδικός στη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι το φονικό κύμα κακοκαιρίας στη Χαλκιδική «μπορούσε, σε γενικές γραμμές, να προβλεφθεί. Αυτό που θα ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε είναι οι ταχύτητες που τελικά ανέπτυξαν οι άνεμοι αλλά και οι πλημμύρες - “αστραπή”» που, όπως είπε, τελικά οδήγησαν στην απώλεια ζωών, τραυματισμούς και σε καταστροφές στις καλλιέργειες.
Κώστας Συνολάκης: Τα SMS που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές
Ο καθηγητής επισήμανε ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι δημιουργήθηκε ένα σύστημα εξατομικευμένων ειδοποιήσεων (μηνύματα SMS) για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
«Αυτό το σύστημα στέλνει μηνύματα εξατομικευμένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. […] Το να παίρνει κανείς ένα μήνυμα, σε μια, δυο ή και τρεις γλώσσες, που να λέει “έντονη θεομηνία στην περιοχή σας, ενημερωθείτε από τις Αρχές, θα ήταν κρίσιμης σημασίας» προσέθεσε ο Κώστας Συνολάκης.
Παρά ταύτα, παρατήρησε ότι «εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προχωρήσει αυτό το σύστημα». Να σημειωθεί ότι στη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, υποστηρίζοντας ότι η θεομηνία συντελέστηκε μέσα σε 10, μόλις, λεπτά.
Δυο «μέτωπα» οδήγησαν στη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο που προκάλεσε απώλειες και καταστροφές στη Χαλκιδική, και συνοδεύτηκε από μια πρωτοφανή «βροχή» κεραυνών, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική ήταν ότι ουσιαστικά συγκρούστηκαν δυο μετεωρολογικά μέτωπα για τα οποία υπήρχαν εκτιμήσεις ότι έρχονταν. Η ένταση της κακοκαιρίας, ωστόσο, προξένησε εντύπωση. […] Δεν μπορούσε να το περιμένει κάποιος» προσέθεσε ο καθηγητής.
Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε και στις εικόνες με τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε ότι και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρχει το σύστημα έγκαιρης εξατομικευμένης ειδοποίησης, προκειμένου οι πολίτες να ξέρουν πότε είναι ασφαλές να κυκλοφορούν με τα οχήματά τους.
Καταλήγοντας για τη φονική κακοκαιρία, ο καθηγητής σημείωσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να έχουμε καλό αντισεισμικό μηχανισμό. Ομως δεν έχουμε τίποτα για τους σχεδιασμούς στις στέγες, στις παράγκες και στα παραπήγματα, που συναντούμε και δίπλα στη θάλασσα. Ακόμη κι αν έχουν αδειοδοτηθεί πρόκειται για παράνομες κατασκευές και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δει η Πολιτεία».