Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ξεκίνησε το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης σχεδόν στο σύνολο των φοιτητουπόλεων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε ιδιαίτερη κινητικότητα από γονείς πρωτοετών φοιτητών που θέλησαν να επισκεφθούν την πόλη σπουδών, ενώ επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο τη φετινή χρονιά η αγορά φοιτητικής κατοικίας.
«Σε μεσιτικά γραφεία των Πατρών, πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αναμονή ακόμη και 1-1,5 ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη του ακινήτου, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Καλλιθέα του Νομού Αττικής, όπου εντός δύο ημερών μεσιτικό γραφείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή ''μίσθωσε'' το 70% των διαθέσιμων ακινήτων που διέθετε στο χαρτοφυλάκιό του και ήταν κατάλληλα για φοιτητές», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealEstates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Αρκετοί γονείς κρατούν στάση αναμονής λόγω πανδημίας
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που κρατούν στάση αναμονής. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος η πανδημία του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο ενός lockdown φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την κινητικότητα τη φετινή χρονιά στη φοιτητική κατοικία.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, «ένα μεγάλο μέρος των γονιών, κυρίως οι οικογένειες που δεν διαθέτουν οικονομική άνεση, φαίνεται να αναμένουν τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, μη "ρισκάροντας" με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας, και εξοικονομώντας χρήματα. Μην ξεχνάμε ότι οι γονείς έχουν κατά νου τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης-εξ αποστάσεως παρακολούθησης και των συνεχών lockdown».
Στο «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας φετινοί και περσινοί πρωτοετείς φοιτητές
Το περσινό ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης. Οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα. Αρκετοί γονείς, που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα του Νοεμβρίου επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης. Παράλληλα, υπήρξαν φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» τη φοιτητική τους στέγη.
Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 και πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2020, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στην Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 έφτασε το 70%-75%. Ανάλογη ήταν η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά φοιτητικής κατοικίας λόγω των δεδομένων της πανδημίας
Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, μια σειρά από δεδομένα έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά φοιτητικής κατοικίας.
Μεταξύ άλλων:
- Η αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά στο σύνολο σχεδόν της χώρας.
- Η αύξηση των εκδόσεων στεγαστικών δανείων, που, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα «κλειδώσουν» στα 800 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2020, που ήταν 687 εκατ. ευρώ (625 εκατ. ευρώ το 2019).
- Η αύξηση των καταθέσεων που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο για τον μήνα Μάιο άγγιξαν τα 281 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση των καταθέσεων από την πλευρά των νοικοκυριών.
- Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης και ενδεχομένως δυσκολία ανεύρεσης φοιτητικής κατοικίας προς μίσθωση τη φετινή χρονιά για τη κάλυψη των πρωτοετών φοιτητών δύο ακαδημαϊκών ετών, 2020-2021 και 2021-2022.
«Αρκετοί γονείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000 ευρώ, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€-120.000€ για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις, όπως τα Χανιά, η Ρόδος κ.λπ.», τονίζει ο πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealEstates.
Ιδιαίτερα σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, λόγω της μείωσης κατά 39,95% των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε σχέση με το 2019 (7.681 ακίνητα), οι γονείς μπορούν να επιλέξουν κατοικίες 30 τ.μ.-50 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένες, επιπλωμένες και με το σύνολο των οικοσκευών. Παράλληλα, θα μπορούν να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στην πόλη καταγωγής του.