Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οποία βύθισε κατοικίες κάτω από το νερό.
Χωριά παραμένουν αποκομμένα, ενώ ακόμη και η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε... κωπηλατοδρόμιο και η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα.
Εκτιμάται ότι σε περίπου 36 χωριά των νομών Καρδίτσας, Λαρίσης, Τρικάλων και Βόλου η οδική πρόσβαση είναι προβληματική έως αδύνατη. Σε κάποια η πρόσβαση γίνεται μόνο με τρακτέρ, σε άλλα με βάρκα και σε άλλα μόνο εναέρια.
Κάτοικοι που το επιθυμούν μεταφέρονται μετά από αίτημά τους από τα χωριά αυτά, ενώ σε όσους θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Υπό επιτήρηση για τον φόβο των πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται οι περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο.
Τι θα γίνει με την Εθνική Οδό
Την ίδια ώρα, σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί και η ΠΑΘΕ σε ένα μήκος 60 χιλιομέτρων. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν τον προβληματισμό τους λέγοντας πως, παρότι ο ήλιος έχει βγει, το νερό εξακολουθεί να τρέχει στον αυτοκινητόδρομο και η στάθμη του νερού έχει πέσει μόνο ένα μέτρο.
Εκτιμάται ότι οι μεγάλες ποσότητες νερού ενδέχεται να αποστραγγιστούν με φυσικό τρόπο τις επόμενες πέντε ημέρες, ωστόσο θα χρειαστεί ο έλεγχος του οδοστρώματος προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος να δοθεί στην κυκλοφορία.
Δυσκολότερα τα πράγματα με το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα για να επισκευαστεί.
3.100 αυτοψίες
Μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία, 80 κλιμάκια του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προβαίνουν σε διαρκείς αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 3.100 αυτοψίες κατοικιών, στις οποίες διαπιστώνονται σημαντικές καταστροφές οικοσκευών. Σε 60-70 περιπτώσεις κατέρρευσαν σπίτια, κυρίως πλίθινα, τα περισσότερα από κατολισθήσεις και φερτά υλικά.
Από τους 4.543 πολίτες που διασώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, λήφθηκε μέριμνα για τη διαμονή τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών φιλοξενείται σε συγγενικά σπίτια και περίπου 1.100 σε κλειστά γήπεδα και ξενοδοχεία στα οποία διαμορφώθηκαν χώροι φιλοξενίας των πολιτών. Η πλατφόρμα αρωγής, οικονομικής ενίσχυσης άνοιξε, με μόλις 30 να έχουν υποβάλει αιτήσεις, από Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει για τη Λάρισα την Τετάρτη.