Φίλης: «Οι τρεις λόγοι που κάνουν κρίσιμη μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ» - iefimerida.gr

Φίλης: «Οι τρεις λόγοι που κάνουν κρίσιμη μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ»

Δένδιας και Ντι Μάιο στην διάρκεια συζητήσεων
Για την σημαντικότητα συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο μίλησε ο Κ.Φίλης, μετά τις υπογραφές με την Ιταλία / Φωτογραφία: EUROKINISSI, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, αλλά και τις επικείμενες συζητήσεις με την Αίγυπτο, μίλησε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Ο διεθνολόγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη συμφωνία μιας ΑΟΖ με την Αίγυπτο «καθοριστική», ακόμη μάλιστα κι αν δεν περιλαμβάνει αυτή το Καστελόριζο, όπως είπε.

Αρχικά, αναφερόμενος στην συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, ο κ. Φίλης είπε πως πρόκειται για μια συμφωνία που αποτελεί προϊόν διαλόγου και συμβιβασμού των δύο πλευρών, σε αντίθεση με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, την οποία χαρακτήρισε ως «προϊόν εξαναγκασμού κόντρα σε κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η επικαιροποίηση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977 και είναι σημαντική διότι η Ιταλία μέσα από αυτή την συμφωνία αναγνωρίζει και την αρχή της μέσης γραμμής που είναι πάγια ελληνική θέση σε σχέση με το Αιγαίο και την Τουρκία, αλλά επίσης αναγνωρίζει επήρεια έστω και μειωμένη σε ελληνικά νησιά μικρότερα ή μεγαλύτερα ακόμα και βραχονησίδες που βρίσκονται στην περιοχή», σχολίασε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος πριν περάσει στις συζητήσεις με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα.

Φίλης: Εφικτή η τμηματική οριοθέτηση

Αφού σημείωσε πως είναι εφικτή μία συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης στην Αίγυπτο, στάθηκε στο ενδεχόμενο να μείνει εκτός συμφωνίας το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. «Οι Αιγύπτιοι επιμένουν σε αυτό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική πλευρά είναι αν θέλουμε να επιμείνουμε και εμείς στις δικές μας θέσεις και να μην έχουμε καμία συμφωνία με τη Αίγυπτο ή τουλάχιστον να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για μια συμφωνία με το Κάιρο ή να επιτύχουμε τελικά αυτή την συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους τρεις λόγους που μία ενδεχόμενη συμφωνία θα έχει καθοριστική σημασία για την χώρα. Οι λόγοι αυτοί, όπως είπε, είναι οι εξής:

1.Επικαλύπτει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.Δημιουργεί μια διεθνή νομική διαφορά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στο συμβούλιο ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ 4 κρατών και ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε μία σύρραξη. Άρα να καλέσουμε το συμβούλιο ασφαλείας να προτρέψει τα εμπλεκόμενα μέρη να πάνε για τα συγκεκριμένα θέματα στην Χάγη

3. Μόνο με μια συμφωνία με ένα όμορο κράτος και δη την Αίγυπτο μπορεί να κατοχυρώσει να κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη και αν μιλάμε για τμηματική συμφωνία διότι δεν θα σημαίνει ότι αφήνουμε εκτός του Καστελόριζο εσαεί αλλά απλώς θα βάλουμε αστερίσκο και όταν συντρέξουν οι προϋποθέσεις σε αυτό το ζήτημα θα επανεξεταστεί και μέσα από μια τέτοια συμφωνία έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει και κατ επέκταση μας δίνει την δυνατότητα να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που πιστοποιούνται μέσα από μια συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ