Φάτε τα θαλάσσια....alien προτρέπει περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας - iefimerida.gr

Φάτε τα θαλάσσια....alien προτρέπει περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας

Η περιβαλλοντική οργάνωση iSEA προτρέπει να τρώμε τα ξενικά θαλάσσια είδη, για την προστασία της βιοποικιλότητας
Η περιβαλλοντική οργάνωση iSEA προτρέπει να τρώμε τα ξενικά θαλάσσια είδη, για την προστασία της βιοποικιλότητας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βάλτε στο πιάτο σας λεονταρόψαρο, μπλε καβούρι, ακανθόπερκα και σουπιοκαλάμαρο, προτρέπουν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «iSea» με στόχο τη μείωση των ξενικών ειδών για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Pick the Alien», την τελευταία τριετία, 60 σεφ μαγείρεψαν περισσότερα από 350 κιλά βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών, δημιούργησαν 44 νέες συνταγές με ξενικά είδη και συνολικά 59 καταστήματα εστίασης συμμετείχαν στο πρόγραμμα της iSea, προσθέτοντας μάλιστα στο μενού τους τα θαλάσσια ξενικά είδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες τις δράσεις που υλοποίησαν από το 2019, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, για την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών για τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παρουσίασαν σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση μέλη της iSea.

Τα ξενικά είδη θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για τα τοπικά οικοσυστήματα

Όπως τόνισαν ο Νίκος Δούμπος και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία. Διευκρίνισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα, είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 270 θαλάσσια ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2022 το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πανελλαδικά σε Ιόνιο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αργολικό, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 28 γαστρονομικές εκδηλώσεις και περισσότεροι από 5.000 καταναλωτές ενημερώθηκαν για τα θαλάσσια ξενικά είδη και την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, δοκιμάζοντας βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη.

Παράλληλα, σε κάθε περιοχή πραγματοποιούνταν σχετικά σεμινάρια κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 100 αλιείς.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, για πρώτη φορά στη Μεσόγειο πραγματοποιείται πιλοτική χρήση παγίδων από επαγγελματίες αλιείς για τη στοχευμένη αλιεία λεονταρόψαρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ