Φάρσα το «επικίνδυνο» διαδικτυακό παιχνίδι Jonathan Galindo - iefimerida.gr

Φάρσα το «επικίνδυνο» διαδικτυακό παιχνίδι Jonathan Galindo

Jonathan Galindo
Jonathan Galindo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες ημέρες το γύρο των social media κάνει μια προειδοποίηση, που α για το Jonathan Galindo, ένα υποτιθέμενο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι αυτοτραυματισμού. Πρόκειται ωστόσο για hoax, μια φάρσα που έχει εμφανιστεί και σε άλλες χώρες.

Η είδηση που κυκλοφορεί αναφέρει πως ο ιθύνων ντύνεται σαν τον Goofy, τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζει παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια θέτει προκλήσεις, οι οποίες σταδιακά γίνονται επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε από το “CSI Institute” στο λογαριασμό που διατηρεί στην πλατφόρμα του Facebook, και στη συνέχεια από τον διευθυντή του οργανισμού Εμμανουήλ Σφακιανάκη στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”.

Στη συνέχεια, το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και αναπαράχθηκε στο Διαδίκτυο. Όμως, το υπό καταγγελία φαινόμενο “Jonathan Galindo”, όπως επισημαίνουν τα ellinikahoaxes,gr δεν είναι υπαρκτό.

Γράφουν τα ellinikahoaxes:

«Το “Jonathan Galindo” υποτίθεται πως είναι ένα “παιχνίδι” το οποίο θυμίζει τις περιπτώσεις των παιχνιδιών αυτοτραυματισμού “Μπλε Φάλαινα” και “Momo”. Ωστόσο κανένα από τα προαναφερθέντα παιχνίδια δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πραγματικά. Οι πληροφορίες για τα παιχνίδια αυτά προέρχονται από φήμες και μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τελευταία ανακοίνωση του CSI Institute, το οποίο όπως είπαμε αποτελεί την έναρξη της φήμης στην Ελλάδα, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το “παιχνίδι” του “Jonathan Galindo”. Σε αυτήν, γίνεται ένας παραλληλισμός του με την υπόθεση “Μπλε Φάλαινα” και αποσαφηνίζεται πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά της “Μπλε Φάλαινας” στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χαρακτήρας “Jonathan Galindo” πριν γίνει viral στην Ελλάδα είχε παρουσιαστεί ως απειλή και από άλλα διεθνή μέσα στα τέλη του Ιουνίου 2020.

Εκείνη την περίοδο η υπόθεση είχε απασχολήσει διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο γεγονότων, αλλά και την ασφάλεια πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Όλες οι ανακοινώσεις τους καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το εν λόγω φαινόμενο είναι φάρσα ή αστικός μύθος.

Αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον δημιουργό των εικόνων, εντοπίζουμε τον κ. James Fazzaro, γνωστό και ως Dusky Sam στο Twitter και Samuel Canini στο Instagram. Ο κ. Fazzaro έχει πολλές ιδιότητες, αυτή του δημιουργού μασκών, του σκηνοθέτη και άλλες. Μάλιστα, όταν οι φωτογραφίες του κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ταυτίστηκαν με τη συγκεκριμένη φάρσα, ο ίδιος δημοσίευσε το tweet που βλέπουμε παρακάτω, στο οποίο δηλώνει πως είναι ο δημιουργός των εικόνων και δεν έχει καμία σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλες οι πηγές στις οποίες ανατρέξαμε προκειμένου να εντοπίσουμε πληροφορίες σχετικά με το υπό εξέταση θέμα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία που να συνδέει το φαινόμενο με τον τραυματισμό ανηλίκων».

Σημειώνουν ακόμη τα ellinikahoaxes: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να ειπωθεί πως όντως στα περισσότερα από τα διαθέσιμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν λογαριασμοί με το συγκεκριμένο όνομα και τις φωτογραφίες. Όμως αυτοί οι λογαριασμοί δεν συνδέονται με εγκληματικές συμπεριφορές, αλλά, αντιθέτως, δημιουργούνται στο πλαίσιο φάρσας μόλις το φαινόμενο λάβει διαστάσεις», τονίζοντας ότι μέχρι τις σχετικές ανφορές του Μανώλη Σφακιανάκη και της δημοσιογράφου Μαρίας Περδικέα, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για τη διαδικτυακή αναζήτηση «Jonathan Galindo». «Ο αριθμός αναζητήσεων των λέξεων αυξήθηκε με αλματώδεις ρυθμούς μετά τις τηλεοπτικές αναφορές. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο έγινε “απειλητικό” για τους γονείς μετά από την ακραία αναπαραγωγή του από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον Ιούλιο του 2020 όταν είχε πρωτοεμφανιστεί η υπόθεση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», γράφουν τα ellinikahoaxes.

Δεν υπάρχει καμία έγκυρη καταγγελία

Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes, με τις υπάρχουσες πληροφορίες που συλλέγονται από επίσημους φορείς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία έγκυρη καταγγελία σχετικά με συνομιλίες ή περίπτωση προσέγγισης κάποιου παιδιού από προφίλ με το συγκεκριμένο όνομα και φωτογραφία.

«Σημαντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι πως το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του “Jonathan Galindo” δεν φαίνεται να υφίσταται και πως ως οργανισμός δεν έχει δεχθεί καμία σχετική καταγγελία. Μάλιστα, όπως σημειώνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση, το κέντρο, σε επικοινωνία που είχε με τους υπόλοιπους επίσημους οργανισμούς για την ασφάλεια του διαδικτύου ανά την Ευρώπη, διαπίστωσε πως κανένας από αυτούς δεν δέχθηκε σχετικές καταγγελίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε σύμπνοια με την παραπάνω ανακοίνωση και το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου, στην σχετική ανακοίνωση του, αναφέρεται στο φαινόμενο με τη λέξη φάρσα».

«Ανταποκρινόμενη με σοβαρότητα στον πανικό που έχει προκαλέσει το εν λόγω θέμα η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κύπρου εξέδωσε και αυτή ανακοίνωση σχετικά με το “επικίνδυνο” παιχνίδι “Jonathan Galindo”. Στην ανακοίνωση της, που βλέπουμε παρακάτω, αναφέρεται πως πρόκειται για fake news και πως δεν έχει δεχθεί καμία σχετική καταγγελία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Και τα ellinikahoaxes καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Όπως προκύπτει από την εξέταση όλων των διαθέσιμων στοιχείων, το φαινόμενο “Jonathan Galindo” είναι μια ακόμα περίπτωση φάρσας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αντίστοιχη με τη περίπτωση της “Μπλε Φάλαινας”. Σύμφωνα με πληθώρα επίσημων οργανισμών για την ασφάλεια του διαδικτύου καθώς και από αρμόδιες αρχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δεν υπάρχει καμία περίπτωση έγκυρης καταγγελίας η οποία να αφορά τεκμηριωμένο περιστατικό αλληλεπίδρασης παιδιού με άτομο που το προκάλεσε να παίξει το εν λόγω “παιχνίδι”. Όσες αναφορές υπάρχουν εμφανίζονται μετά την αναπαραγωγή φημών από τα μέσα ενημέρωσης και δημιουργούνται από φάρσες ψεύτικων προφίλ που χρησιμοποιούν το όνομα “Jonathan Galindo”. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει οι αρχές το παιχνίδι “Jonathan Galindo” είναι μια φάρσα η οποία λόγω της δημοσιότητας που έλαβε οδήγησε σε ανησυχία γονέων και παιδιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος».

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από το Jonathan Galindo,οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους ανοιχτές και να τα ενημερώσουν για τους κινδύνους που κρύβονται και στο Διαδίκτυο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ