Η ανησυχία των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στην Ουκρανία τούς έχει ωθήσει να εφοδιάζονται μαζικά με χάπια ιωδίου.
Ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές εξηγεί στο Thestival ότι όντως προκλήθηκε μία αναστάτωση την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν και αφορούσαν στη χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια.
«Στα φαρμακεία μας αυτά τα χάπια δεν υπάρχουν. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι έχει γίνει το crisisplan, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας. Αναφέρεται δε ότι είναι σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση ατυχήματος», σημειώνει ο κ. Κιοσές.
Ο ίδιος αναφέρει ότι σε κάποια συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν χαμηλές συγκεντρώσεις σε ιώδιο, ωστόσο αυτά τα συμπληρώματα έχουν εξαντληθεί διότι κάποιοι πρόλαβαν και τα αγόρασαν. «Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι άχρηστα αυτά τα χάπια καθώς η δόση τους έχει 500 φορές χαμηλότερη περιεκτικότητα από αυτήν που απαιτείται. Επίσης, ο κίνδυνος από την αναίτια κατανάλωση είναι μεγάλος. Μπορεί να προκληθεί θυρεοειδισμός, χωρίς λόγο», εξηγεί.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα χάπια ιωδίου
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 8 Μαρτίου, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου "προληπτικά" και "για κάθε περίπτωση"».
Σημειώνει επιπλέον ότι «οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Επιτροπής.