Τσιάρας: Η Ελλάδα έλαβε εύσημα της EE για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανώλης - iefimerida.gr

Τσιάρας: Η Ελλάδα έλαβε εύσημα της EE για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανώλης

προβατα ταϊστρα
Πρόβατα / Dimitris Peristeris / Φωτογραφία αρχείου: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εύσημα της ΕΕ ελάβε η Ελλάδα για τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα με την οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανώλη.

Αυτό, επεσήμανε με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στο περιθώριο του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

Πρώτη ημέρα λήξης των μέτρων για την πανώλη σημερα

Ο κ. Τσιάρας, σχολιάζοντας ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα λήξης των μέτρων για την πανώλη, σημείωσε ότι αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι και η ευλογιά βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα μια ζωονόσο η οποία έβαλε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το ζωικό της κεφάλαιο και το γεγονός ότι σήμερα ουσιαστικά απαλλασσόμαστε οριστικά από τα μέτρα της πανώλης, δημιούργησε και το λόγο για τον οποίο έχουμε πάρει τα εύσημα και τις θετικές κριτικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε ο κ. Τσιάρας, προσθέτοντας ότι με βάση το παράδειγμα αυτό, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, πως οι ζωονόσοι «είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα συμβιώσουμε το επόμενο διάστημα» και πως πέρα από το ότι η πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαμόρφωση του πλαισίου μέτρων μέσω των οποίων θα περιοριστούν και θα εξαφανιστούν τα κρούσματα, χρειάζεται υπευθυνότητα και η συμμετοχή όλων.

«Με την ίδια αποτελεσματικότητα που συνεργαστήκαμε όλοι στην πανώλη, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο να είμαστε σε μόνιμη και σταθερή συνεργασία, για να κλείσουμε τους κύκλους και των άλλον ζωονόσων».

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο 5 Δεκεμβρίου 2024, άνοιξες τις εργασίες του παρουσία του κ. Τσιάρα ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο μέλλον της υδατοκαλλιέργειας και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει η Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την υδατοκαλλιέργεια ως εξελισσόμενο κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι γεγονός ότι αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με όλα όσα σχεδιάζουμε και σε σχέση με όλα αυτά που υλοποιούμε, η προώθηση και βεβαίως η ενίσχυση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας δεν μπορεί παρά να είναι μία από τις πολύ μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά βεβαίως και της Ελληνικής Κυβέρνησης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδική κουλτούρα σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπως των αλιευμάτων και των ιχθυοκαλλιεργειών.

«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει σε έναν τομέα και σε μία αγορά, που μπορεί να φέρει πολύ ουσιαστικά και αποτελεσματικά οφέλη, για την εθνική οικονομία, τις απομακρυσμένες περιοχές στα ελληνικά νησιά, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, συμβάλλοντος παράλληλα ουσιαστικά, στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα» κατέληξε ο κ. Τσιάρας στις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του Συνεδρίου έχει το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του FAO και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι από 31 κράτη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κώστας Τσιάρας πανώλη πρόβατα εύσημα ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ