Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112: Η προσφορά της υπηρεσίας στη διάσωση παιδιών - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112: Η προσφορά της υπηρεσίας στη διάσωση παιδιών

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην υπηρεσία του 112
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην υπηρεσία του 112
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR


Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σήμερα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρεται στη σημασία και την προσφορά της υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Γραμμής Έκτακτης Ανάγκης (ΕΕΝΑ - EuropeanEmergencyNumberAssociation) και οι γραμμές που λειτουργεί είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
  • η Εθνική Γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017

είναι αναγνωρισμένες ως Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης, λειτουργούν καθημερινά, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, και μπορούν να απευθύνονται σε αυτές παιδιά και ενήλικες για να λαμβάνουν βοήθεια και κατευθύνσεις από έμπειρους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους.

Η διασύνδεση των Γραμμών με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 αποτελεί και κομβικό, στρατηγικό σημείο συνεργασίας του Οργανισμού μας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς έχει αποβεί εξαιρετικά σημαντική σε κρίσιμα περιστατικά παιδιών ή ενηλίκων που είχαν άμεση ανάγκη αλλά και στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων όπως οι πρόσφατες δριμείες χιονοπτώσεις στην Αττική.

Παρακάτω μία χαρακτηριστική πραγματική ιστορία που αναδεικνύει την τεράστια σημασία του Ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και των Γραμμών του Οργανισμού.

Βραδινές ώρες, λάβαμε κλήση στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, μέσω του αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, από 2 ανήλικους πρόσφυγες Αφγανικής καταγωγής, οι οποίοι επικοινωνούσαν με σπαστά αγγλικά. Προκειμένου να γίνει διερεύνηση πραγματοποιήθηκε σύνδεση με φαρσόφωνο διερμηνέα του Οργανισμού. Οι ανήλικοι ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε δασική περιοχή, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τη γεωγραφική τους θέση. Τα παιδιά βρέθηκαν στην περιοχή αυτή στην προσπάθεια τους να εισέλθουν πεζοί στη χώρα, μέσω των συνόρων της Τουρκίας. Όπως μας ενημέρωσαν περπατούσαν δυο ημέρες μόνοι τους και τα τρόφιμα που είχαν μαζί τους, τελείωσαν. Επιπλέον, μας ανέφεραν ότι έχουν ελάχιστη μπαταρία στα κινητά τους, καθώς δεν έχουν τρόπο να βρεθούν σε κάποιο μέρος με ηλεκτροδότηση για να τα φορτίσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της άμεσης ανάγκης και του περιορισμένου χρόνου που διαθέταμε, έπρεπε να γίνουν όλες οι ενέργειες με απόλυτο συντονισμό και ακρίβεια.

Σε συνεργασία με τον χειριστή του 112, έγιναν ενέργειες ώστε να εντοπιστεί το στίγμα από το κινητό που μας είχαν καλέσει οι ανήλικοι. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, τους ζητήσαμε να μετακινηθούν σε ένα σημείο, το οποίο αφενός να βρίσκεται κοντά τους και αφετέρου να είναι κεντρικό και προσβάσιμο από κάποιο όχημα, ώστε μεταβεί στο σημείο και να τους παραλάβει.

Οι ανήλικοι βρισκόταν σε σημείο, όπου η ισχύς του σήματος τους ήταν χαμηλή και αντιμετωπίσαμε δυσκολία στον εντοπισμό του ακριβές στίγματος.

Έπειτα κι ενώ μεταφέρθηκαν σε πιο κεντρικό σημείο της περιοχής, ο χειριστής από τον 112 μας πληροφόρησε ότι έχει εντοπίσει το ακριβές στίγμα. Άμεσα μας έστειλε τις συντεταγμένες και καλέσαμε τον συνοριακό σταθμό της περιοχής. Δώσαμε τα στοιχεία που διαθέταμε, για να μπορέσουν να μεταβούν στο σημείο που βρίσκονταν οι ανήλικοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν της ενημέρωσής μας, η Συνοριακή Αστυνομία μετέβη στο σημείο, το οποίο υποδείξαμε και εντόπισε τους ανήλικους. Τα παιδιά, όπως μας ενημέρωσαν οι αστυνομικοί, φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένα και έχρηζαν άμεσης φροντίδας και περίθαλψης. Με τη βοήθεια της Αστυνομίας τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο, όπου τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και η απαραίτητη περίθαλψη. Εντός των επόμενων ημερών κι ενώ η κατάσταση της υγείας τους θα το επέτρεπε, οι ανήλικοι θα μεταφερόντουσαν σε Δομή Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Κάθε ιστορία μπορεί να έχει καλό τέλος, ένα τηλεφώνημα αρκεί. Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες, που χρειάζονται βοήθεια.

Χρήσιμα στοιχεία, που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε:

  • Ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί όσους επισκέπτονται τη χώρα. Επίσης, αντίστοιχα, σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστείτε βοήθεια, όπως π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Ασθενοφόρο, Λιμενικού, μπορείτε να καλέσετε το 112 για άμεση εξυπηρέτηση.
  • Σε κάθε κλήση απαντά εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να επικοινωνήσει σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.
  • H κλήση στον 112, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη, ή καρτοδέκτη, είναι χωρίς χρέωση.
  • Η κλήση στον 112 μπορεί να γίνει από κινητό με κάρτα SIM ή και χωρίς
  • Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δε λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ