Άλλο ένα ράπισμα για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έρχεται από τις Βρυξέλλες μετά τις δύο τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη που υιοθέτησε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την χθεσινή έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν για την Τουρκία, δύο «πολύ σημαντικές τροπολογίες για το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο», καθώς και «για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, υιοθετήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, όπως αναφέρεται, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ρητά ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες». Ενώ με δεύτερη τροπολογία, το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί τη Λιβύη να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας με τη Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες που προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας».
Αναλυτικά οι τροπολογίες που καταγγέλουν την Τουρκική προκλητικότητα
1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019
2. παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.