Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Ηρακλείου για τις ρηγματώσεις στις Βούτες -«Χρειάζεται επιφυλακή και ψυχραιμία» - iefimerida.gr

Ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Ηρακλείου για τις ρηγματώσεις στις Βούτες -«Χρειάζεται επιφυλακή και ψυχραιμία»

Βούτες Ηρακλείου, ρηγματώσεις
Φωτογραφία: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ηρακλείου, με επίκεντρο τις ρηγματώσεις, οι οποίες εντοπίζονται τα τελευταία 24ωρα στον οικισμό Βούτες, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ζητούμενο, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, ήταν να δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα «περιλαμβάνει τη διερεύνηση, την αξιολόγηση του φαινομένου, τη διερεύνηση των αιτιών και φυσικά την αντιμετώπιση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Καλοκαιρινός μάλιστα επεσήμανε ότι «δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» και πως «χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιφυλακή, αλλά χρειάζεται και ψυχραιμία και γρήγορες κινήσεις», ενώ διευκρίνισε πως ήδη προωθούνται κινήσεις για την άμεση στέγαση των ενοίκων των εννέα κατοικιών, που κρίθηκαν ότι θα πρέπει να επισκευαστούν.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στη σύσκεψη, με στόχο την παρακολούθηση, καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Λουπασάκης: Το φαινόμενο προϋπήρχε, εντοπίστηκαν ρωγμές που είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα ή και δύο χρόνια

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο προϋπήρχε, καθώς, όπως τόνισε, εντοπίστηκαν σε οικίες ρωγμές, οι οποίες είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα ή και δύο χρόνια, «ρωγμές ύποπτες για τη συσχέτισή τους με τα κατολισθητικά φαινόμενα που βλέπουμε τώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λουπασάκης αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του δήμου, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, όπως και του επιστημονικού κόσμου, ενώ σε ό,τι αφορά τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου προχώρησε σε μια εκτίμηση που συνδέεται με το νερό, τις διαρροές, την υγρασία και όλα αυτά υπό το πρίσμα των κατασκευών και την παλαιότητάς τους, των δικτύων αλλά και των συνθηκών.

«Ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος. Όταν βραχεί, δηλαδή όταν αυξηθεί η υγρασία, ο σχηματισμός αυτός δίνει μετακινήσεις», εξήγησε ο κ. Λουπασάκης, επισημαίνοντας πως «όταν αναφερόμαστε σε διαρροές του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις ενδεχόμενες διαρροές που γίνονται από το εσωτερικό δίκτυο. Δηλαδή από τα δίκτυα των παλιών οικιών τα οποία βρίσκονται στην περιοχή».

«Έχουμε μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να μας δώσουν αύξηση της υγρασίας μέσα στους σχηματισμούς», τόνισε ο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, εξηγώντας πως «ο ακριβής μηχανισμός της κατολίσθησης δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί από μία αυτοψία».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «βλέπουμε μετακινήσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με διαφορετικές διευθύνσεις κίνησης. Δηλαδή, βλέπουμε κάποια τμήματα να κινούνται προς τη μία μεριά του χωριού, και κάποια άλλα τμήματα αντίθετα. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο είναι κατασκευασμένες οι κατασκευές», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του προέδρου ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (με τηλεδιάσκεψη),του καθηγητή ΕΜΠ Κωνσταντίνου Λουπασάκη, του προέδρου Βουτών Μπάμπη Αλογδιανάκη, αντιδημάρχων, της γενικής γραμματέως του δήμου, του προέδρου ΔΕΥΑΗ και στελεχών της δημοτικής επιχείρησης, καθώς και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βούτες Ηράκλειο ρωγμές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ