Η Εθνική Ασφάλεια και οι Πληροφορίες, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΥΠ, με την συμμετοχή υπουργών και άλλων κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων, από συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, καθώς και των προϊσταμένων όλων των επιχειρησιακών μονάδων της επικράτειας.
Η ημερίδα είχε ως στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των συγκεκριμένων φορέων και την αμοιβαία στήριξη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ημερίδα ΕΥΠ: Ασφάλεια πληροφοριών, αντικατασκοπία, τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ΕΥΠ, στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στο οργανωμένο έγκλημα, την αντικατασκοπία, την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση και το διεθνές περιβάλλον πληροφοριών, καθώς και η ασφάλεια των πληροφοριών, που είναι και ένα από τα κύρια αντικείμενα της Υπηρεσίας.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χτες στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στο μέγαρο της Κατεχάκη, όπου υποδεχτηκε τους προσκεκλημένους ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης παρουσίασε τις κύριες προκλήσεις και προτεραιότητες για την Υπηρεσία, παρουσία και των δύο υποδιοικητών, Ιωάννη Ραπτάκη και Αντώνη Τζιτζή.
Στη συνέχεια παρεμβάσεις πραγματοποίησαν αρχικά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτριος Καιρίδης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.
Ακολούθησαν, τοποθετήσεις από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, τον εκπρόσωπο του αρχηγού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Β' υπαρχηγό αντιναύαρχο Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά και τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή.
Τη σειρά των κεντρικών ομιλιών έκλεισε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων και οι συζητήσεις που ακολούθησαν, όπως επισημαίνεται από το Γραφείο Τύπου της ΕΥΠ, επικεντρώθηκαν στην περιγραφή πάγιων ή και νέων εσωτερικών και εξωτερικών απειλών της εθνικής ασφάλειας, στον ρόλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και των άλλων φορέων που εμπλέκονται στην εθνική ασφάλεια και στους καλύτερους δυνατούς τρόπους συνεργασίας τους, για να αντιμετωπιστούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι διαρκείς αλλά και κυρίως οι νέες προκλήσεις, που δημιουργεί το συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό και διεθνές περιβάλλον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ