Την προσοχή των κτηνοτρόφων και των εμπλεκομένων στο εμπόριο και τη διακίνηση κρεάτων (υπευθύνων σφαγείων, εμπόρων κ.τ.λ) εφιστά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής - Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων ευλογιάς των προβάτων και των αιγών.
Σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης, με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνέχεια των επιβεβαιωμένων εστιών στην περιοχή Gorno Yabalkovo της Βουλγαρίας, Canakale και Izmir της Τουρκίας καθώς και στη Λέσβο και τη Φθιώτιδα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων της νόσου, οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριό τους θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της ελληνικής επικράτειας.
Υπενθυμίζεται ότι η νόσος της ευλογιάς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ωστόσο είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον ζωικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της χώρας. Για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο «..επιβάλλεται η θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης..», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος, με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, τους μαστούς, τις «μασχάλες», το κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς. Στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της νόσου εντάσσεται και η εφαρμογή των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές, στα σφαγεία και κατά την μεταφορά ζώντων ζώων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ