Σε πλήρη επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια - «Αίνιγμα» αποτελεί το άγνωστο ρήγμα - iefimerida.gr

Σε πλήρη επιφυλακή οι σεισμολόγοι για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια - «Αίνιγμα» αποτελεί το άγνωστο ρήγμα

Σεισμός
Σεισμός στην Ηλεία / Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρα στην κεντρική Εύβοια, ενώ μελετούν το φαινόμενο, χωρίς να μπόρούν να που με σιγουριά εάν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου τόνισε πως «από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σημείωσε στο Mega πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς Ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός αυτός το πρωί της Τρίτης και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε. «Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τσελέντης: «Πρέπει να περιμένουμε 2-3 μέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τους σεισμούς που εκδηλώνονται στην Εύβοια τις τελευταίες δύο ημέρες, επιβεβαίωσε τη δραστηριότητα που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας. «Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρέπει για τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας για την περιοχή της Εύβοιας.

«Το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό» προσέθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτώμενος εάν βάσει και των νέων μηχανημάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες, θα προειδοποιήσει στην περίπτωση κάποιας περίεργης ένδειξης, ο κ. Τσελέντης απάντησε: «Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να αφήνω έμμεσα κάποιες ενδείξεις στον κόσμο, όπως και χθες είπα πως χρειάζεται προσοχή τα επόμενα χρόνια, γιατί η περιοχή μαζεύει ενέργεια. Έχει να κάνει σεισμό εκεί 40 χρόνια, αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα κάνει».

Λέκκας: «Μικρή η πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στο Μega τόνισε πως ο σεισμός στην Κεφαλλονιά είναι ένα τελείως ανεξάρτητο γεγονός που δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στη δραστηριότητα που υπάρχει στην Εύβοια αυτές τις ημέρες.

«Από το πρωί της Τρίτης έχει εκκινήσει μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, κοντά στο χωριό Ζάρακες. Είχαν γίνει κάποιοι μικροί σεισμοί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Κάθε μια σεισμική δόνηση αναλύεται. Δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες που μπορεί να μας έβαζαν σε σκέψη ότι μπορεί να έχουμε έναν σεισμό. Αυτή η περιοχή είναι ίσως η πιο μικρή περιοχή σεισμικότητας στον ελληνικό χώρο». Μάλιστα, έκανε λόγο για «τυφλό» ρήγμα που δεν βγαίνει στην επιφάνεια.

«Είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην περιοχή. Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό να δώσει μεγάλο σεισμό, δηλαδή έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ