Το 42% των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει προσωπικό με δεξιότητες [πίνακες] - iefimerida.gr

Το 42% των εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να βρει προσωπικό με δεξιότητες [πίνακες]

Εργαζόμενος πληκτρολογεί σε laptop
laptop
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο τομέας των ΤΠΕ είναι ένας από αυτούς, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα (42%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας.

Ο μέσος όρος των εταιρειών στην Ελλάδα, που δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό, κυμαίνεται στο 36%. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς εταιρείες, δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους, αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 45%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ “Επιχειρήσεις και Ανθρώπινο Δυναμικό”, οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (42%). Λιγότερο έντονη δυσκολία πλήρωσης κενών θέσεων έχουν οι επιχειρήσεις της αγροδιατροφής (37%) και των δομικών υλικών (35%) και ακόμα μικρότερη στις επιχειρήσεις logistics (30%) και υγείας - φαρμάκου (29%).

Ελλειψη δεξιοτήτων από το προσωπικό

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις κατονομάζουν την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων ως το σημαντικότερο λόγο δυσκολίας πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας (27,7%). Ακολουθούν η έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής εμπειρίας (21,3%), η απομακρυσμένη γεωγραφικά θέση της επιχείρησης (12,4%) και η έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (11,5%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλύτερες εταιρείες

Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (≥150 εργαζόμενοι), σημαντικότερες δυσκολίες για την πλήρωση θέσεων εργασίας είναι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και ο ανταγωνισμός από άλλες επιχειρήσεις στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες από μια περιορισμένη “δεξαμενή” υποψηφίων. Στο μεταξύ, πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (27,7%) αξιολογεί την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων ως τη σημαντικότερη δυσκολία στην πλήρωσης κενών θέσεων εργασίας. Αντίθετα, η έλλειψη τυπικών προσόντων αξιολογήθηκε ως σημαντικός λόγος από το 11,5% των επιχειρήσεων (11,5%). Είναι δε ακόμα μικρότερο πρόβλημα για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (8,3%) και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (7,2%).

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, ελλείψεις δεξιοτήτων υπάρχουν και στους ήδη απασχολούμενους. Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται ως προς τις τεχνικές/επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Περίπου το 46% των επιχειρήσεων εντοπίζει ελλείψεις σε τρεις σημαντικές κατηγορίες επαγγελμάτων: Στους “Τεχνικούς”, τους “Ειδικευμένους Τεχνίτες” και τους “Χειριστές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων”.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες οι εταιρείες, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες ανάγκες σε γνώσεις και δεξιότητες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεχνολογίες, όπως οι αυτοματισμοί και τα νέα λογισμικά. Εξάλλου, η ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού αυξάνει την ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών και διευρύνει το χάσμα δεξιοτήτων.

Τα επαγγέλματα που έχουν προοπτικές πλήρους απασχόλησης

Εντεκα επαγγέλματα με προοπτικές πλήρους απασχόλησης, καθώς το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, προκύπτουν από έρευνα του ΣΕΒ που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ