Σε συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία «emptychairs» (άδειες καρέκλες).
Το ραντεβού δόθηκε στις 20:00 η ώρα Ελλάδος και εργαζόμενοι στην εστίαση τοποθέτησαν άδειες καρέκλες, με συνθήματα αλλά και αιτήματα σε φέιγ βολάν. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν λύσεις για την επιβίωση του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Φωτογραφίες: Αδειες καρέκλες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας
Θεσσαλονίκη
Με πλαστικές «άδειες» καρέκλες στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου διαμαρτυρήθηκαν εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ, μέλη της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, θέλοντας να εκφράσουν, συμβολικά, την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, την επόμενη ημέρα της λήξης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού, που θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.
«Θέλουμε κεφάλαιο κίνησης, μείωση ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου για όλο το διάστημα που είμαστε κλειστεί και να ενταχθούμε σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, στο ΕΣΠΑ, κ.τ.λ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης κ Γιάννης Φιλοκώστας. Πρόσθεσε, ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα υπάρχει και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτόν.
Εκτός από την Αθήνα, καρέκλες γέμισαν την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Λαού στη Λαμία, με τους επαγγελματίες της εστίασης να στέλνουν το δικό τους μήνυμα.
Παρόμοιο το σκηνικό και στην πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου.
Ξάνθη
«Η εστίαση απαιτεί-δεν επαιτεί», ήταν το σύνθημα στην Ξάνθη, όπου διαμαρτυρήθηκαν το Σωματείο Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ξάνθης και το Σωματείο Καφέ-Μπαρ Ξάνθης.
Λάρισα
Στην Λάρισα, καταστηματάρχες τοποθέτησαν καρέκλες και ξαπλώστρες, ενώ σχημάτισαν «SOS», ζητώντας μέτρα για τον κλάδο της εστίασης.
Χανιά
Την πρωτοβουλία με τις άδειες καρέκλες υιοθέτησε και ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων.
Λήμνος
182 καρέκλες και ξαπλώστρες επιχειρήσεων από όλη τη Λήμνο τοποθετήθηκαν στο λιμάνι του Μούδρου από τους επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης.
Κοζάνη
Ιδιο σκηνικό και στην Κοζάνη
Αλεξανδρούπολη
Με περισσότερα από 140 άδεια καθίσματα τοποθετημένα στην πλατεία του Φάρου, στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου, συμμετείχε απόψε, στις 20:00, στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας empty chairs (άδειες καρέκλες).
«Με την κίνηση αυτή θελήσαμε ν' αποτυπώσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας αλλά και το πόσο σημαντικοί είμαστε για την ελληνική οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για μία «ιστορική ημέρα για τον κλάδο της εστίασης». Επιχειρώντας μία σύντομη αποτίμηση της συνεισφοράς της εστίασης στην οικονομία της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τον κλάδο που «αναδείχθηκε πρωταθλητής μείωσης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα…, που συνεργάστηκε με σημαντικό αριθμό μικρών επιχειρήσεων (παραγωγής πάγου, ξηρών καρπών, πώλησης ποτών κ.α.), υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος κλάδος «πληρώνει υπέρογκα ποσά σε δήμους, περιφέρειες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία».
Δηλώνει αισιόδοξος ότι «ο κόσμος θα στηρίξει και την τοπική κοινωνία και όλα τα καταστήματα εστίασης», εκφράζοντας ταυτόχρονα όμως τον προβληματισμό «μετά από δυόμισι μήνες που είναι κλειστά (σ.σ. τα καταστήματα)», για το κατά πόσο αρκεί η βοήθεια του κόσμου για την επανεκκίνηση των εν λόγω επιχειρήσεων. «Για να μπορέσει να μείνει όρθιος, όσο μπορέσει ειδικά αυτό το καλοκαίρι, ο κλάδος της εστίασης, ζητάμε την καθολική μείωση του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο αριθμό, τη μείωση των εισφορών στο 50% με ανώτατο πλαφόν τα 250 ευρώ και τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων με το 3% του ετήσιου τζίρου τους, με ανώτατο ποσό τις 8.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Αδειες καρέκλες και στην Πρέβεζα
Βόλος
Με άδειες καρέκλες μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλία του Βόλου, διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους, αφού ανησυχούν ότι δεν θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, λίγες ημέρες πριν την άρση των μέτρων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι "είμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο, που δείχνει ότι στο σύνολο της εστίασης, ενδέχεται να επαναλειτουργήσει μόλις το 20%. Περίπου το 50-60% πρόκειται για καταστήματα, που έχουν είτε μόνο εσωτερικούς χώρους, ή διαθέτουν ελάχιστο εξωτερικό χώρο. Ως τις 18 Μαΐου θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού. Αν τα κρούσματα είναι λιγοστά όπως είναι τώρα, θα είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί αυτά τα ημίμετρα που έχουν εξαγγελθεί ενδεχομένως να γίνουν πιο πραγματικά μέτρα. Η εστίαση είναι πληγωμένη. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% και 6% στο φαγητό, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται στο 30% για τις επιχειρήσεις, αλλά και να γίνει η επιδότηση προς τους εργαζόμενους. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές με πλάνο τουλάχιστον 12 μηνών. Κορονοϊό μπορεί να έχουμε και από τον Σεπτέμβριο και τα περισσότερα από τα καταστήματα λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο".