Με δέλεαρ μεγάλες εκπτώσεις επώνυμων προϊόντων που παρουσιάζουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως εργαλεία, ρούχα, παπούτσια και ρολόγια, επιτήδειοι εξαπατούν χιλιάδες καταναλωτές.
Οι ανυποψίαστοι καταναλωτές προχωρούν σε ανάλογες αγορές και τελικά παίρνουν «μαϊμού» προϊόντα, χωρίς φυσικά τα απαιτούμενα φορολογικά παραστατικά.
Οπως επεσήμανε στο iefimerida ο Χρήστος Καραπάνος Τμηματάρχης του τμήματος προστασίας οικονομίας της διεύθυνσης οικονομικής Αστυνομίας «η δομή των συγκεκριμένων ιστότοπων σχεδόν ταυτίζεται με τις αντίστοιχες δομές των εταιρειών οι οποίες προωθούν επώνυμα προϊόντα».
Η οικονομική αστυνομία εξάρθρωσε μια τέτοια οργάνωση προχωρώντας σε συλλήψεις καθώς τα μέλη της προωθούσαν παραποιημένα επώνυμα προϊόντα μέσω διαδικτύου για περίπου δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2022 αποκομίζοντας πάνω από 3.300.000 ευρώ.
Ένα από τα θύματα περιέγραψε στο iefimerida την δικη του περιπτωση
«Βρήκα ένα σάιτ που φαινόταν πολύ αξιόπιστο και έκανα την παραγγελία. Αφού παρέλαβα το δέμα μου άνοιξα και το προϊόν εκτός ότι ήταν διαφορετικό από αυτό που είχα παραγγείλει, φαινόταν ότι ήταν προϊόν απομίμησης. Όταν προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους δεν μπορούσα να βρω κανέναν. Για να καταφέρω να τους βρω αναγκάστηκα να τοποθετήσω νέες παραγγελίες έψαξα να βρω την εταιρεία, αλλά η εταιρεία ήταν φάντασμα».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως 650 τεμάχια «μαϊμού» ρολογιών rolex με την πραγματική αξία ενός αντίστοιχου γνήσιου να ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 5.000€, ήταν έτοιμα για να τα…ρίξουν στην διαδικτυακή αγορά.
Τα απατηλά eshops
Τουλάχιστον 126 ιστότοποι με «μαϊμού» προϊόντα διαπιστώθηκε πως ήταν σε λειτουργία, με 30 από αυτούς να παραμένουν ενεργοί κατά την έρευνα των αρχών.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν εννέα από αυτούς εκ των οποίων ο ένας διαγράφηκε στις 09-03 2024 λόγω λήξης. Δύο ακόμα, λειτούργησαν μέχρι τις 19-05-2024 και πλέον είναι ανενεργοί ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν τη λειτουργία τους, μέχρι η αρμόδια μονάδα του υπουργείου ανάπτυξης να τους θέσει εκτός λειτουργίας.
Ενδεικτικό για το πώς στήνεται η μεγάλη αυτή κομπίνα, είναι το γεγονός πως ένας από τους ιστότοπους αυτούς δημιουργήθηκε στις 23/2/2023. Στο όνομα του ατόμου που εμφανίζεται ως δικαιούχος έχουν καταχωρηθεί, ούτε ένας , ούτε δύο αλλά 116 επιπλέον ιστότοποι.
Οι εταιρείες «φαντάσματα»
Πίσω από τα συγκεκριμένα απατηλά… e shops, βρίσκονται οι εταιρείες «φαντάσματα». Μία από τις εταιρείες «φαντάσματα» παρουσίαζε έδρα τον Πειραιά με κύρια δραστηριότητα «Υπηρεσίες μεσιτικού γραφείου ακινήτων έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης».
Καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη
Η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή διαβίβασε στην ΕΛ.ΑΣ., 114 καταγγελίες καταναλωτών που αφορούσαν ιστότοπους .
Οι πληρωμές γίνονται μέσω αντικαταβολής και τα χρήματα μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών «φαντασμάτων» , οι οποίες μεταξύ τους προχωρούσαν σε διατραπεζικές συναλλαγές.
Όπως ανέφερε ο Τμηματάρχης του τμήματος προστασίας οικονομίας της διεύθυνσης οικονομικής Αστυνομίας.
«Είθισται τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο τρόπο αποπληρωμής γιατί αφενός προσδίδει μια ανωνυμία μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη.
Αν η συναλλαγή πραγματοποιηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος ο εξαπατηθείς μπορεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα της μιας ή των δύο ημερών που η τράπεζα χρειάζεται έτσι ώστε να καταβάλει τελικά το ποσό στη συγκεκριμένη εταιρεία να προσβάλει τη συγκεκριμένη δοσοληψία και τελικά τα χρήματα να μην καταλήξουν ποτέ στην εικονική εταιρεία.
Οι εν λόγω εταιρείες συνήθως υπογράφουν συμβάσεις με εταιρείες ταχυμεταφορών . Ενδεικτικά, μία από αυτές, από τις 13-12-2022 έως τις 01-07-2023 είχε προχωρήσει σε συνολικά 41.774 αποστολές δεμάτων.