Έρχεται νέο ισχυρό κύμα καύσωνα: Θα «ψηθεί» από την Πέμπτη η χώρα, στους 44°C η θερμοκρασία - iefimerida.gr

Έρχεται νέο ισχυρό κύμα καύσωνα: Θα «ψηθεί» από την Πέμπτη η χώρα, στους 44°C η θερμοκρασία

Ανεβαίνει κατακόρυφα ο υδράργυρος το επόμενο διάστημα λόγω του νέου κύματος καύσωνα
Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί το πρώτο κύμα του ισχυρού καύσωνα των τελευταίων ημερών να υποχωρεί, ωστόσο από την Πέμπτη 20 Ιουλίου επανέρχεται δριμύτερο, για να ανεβάσει τον υδράργυρο πάω από τους 44°.

Όλα τα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο ότι μετά το «διάλειμμα» των επόμενων 24ώρων, ο καύσωνας θα επανέλθει και μάλιστα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το πρώτο του πέρασμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να «ψηθεί» τουλάχιστον μέχρι τις 25 Ιουλίου -καθώς δεν προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) για τη συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που πλήττει τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΕΜΥ, από τη Δευτέρα (17/7) έως την Τετάρτη (19/7) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά, αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά.

Καύσωνας «Κλέων»: Πάνω από 40°C η μέγιστη θερμοκρασία για μια ακόμη ημέρα, παρά τη μικρή πτώση

Φυσικά, η αποκλιμάκωση των φαινομένων δεν σημαίνει ότι δρόσισε κιόλας. Παρά την πτώση της θερμοκρασίας, ο υδράργυρος και κατά τη διάρκεια της Κυριακής (16/7) ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μέγιστες θερμοκρασίες στη δυτική Ελλάδα και στη νότια Κρήτη ξεπέρασαν τοπικά τους 40°C. Μάλιστα, 78 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37°C.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι οκτώ σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας.

Καύσωνας «Κλέων»: Οι θάλασσες... έβραζαν λόγω της απουσίας Μποφόρ

Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας του αέρα και η απουσία ισχυρών ανέμων στα πελάγη μέχρι το Σάββατο 15 Ιουλίου οδήγησαν σε αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στα ελληνικά πελάγη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θερμοκρασία στα πρώτα 10 cm βάθος εκτιμάται από δορυφορικές μετρήσεις στο βόρειο, κεντρικό, και νοτιοδυτικό Αιγαίο ότι έφτασαν μεταξύ 27-28°C, τιμές περίπου 3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση για την πορεία του καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 21/7/23

Η ΕΜΥ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της και την πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου. Σε αυτήν φαίνεται η πορεία που θα έχει ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα και πώς ξεκινά να επηρεάζει η έντονη ζέστη από την Πέμπτη κυρίως τα δυτικά και τα ηπειρωτικά της Ελλάδας.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στις περισσότερες περιοχές 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 18 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη 19 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση τη νύχτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 20 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και στο Ιόνιο δυτικοί έως 4 Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί έως 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κάτα τόπους τους 43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Για την Παρασκευή 21 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και στο Ιόνιο δυτικοί έως 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Επιστρέφει δριμύτερος ο καύσωνας -Έξι ημέρες πάνω από 41°C, κορύφωση την Κυριακή με 44άρια

Για το νέο κύμα καύσωνα ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει μια ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας το ερχόμενο τριήμερο, με τα πράγματα να «ζορίζουν» από την Πέμπτη και το θερμόμετρο να είναι σταθερά πάνω από 40 βαθμούς, φτάνοντας μέχρι και τους 44 άλλη Κυριακή (23/7).

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter για ένα... «πρώτο ημίχρονο» και μια «τριήμερη κανονικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το τι θα ακολουθήσει από εκεί και πέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει ο Θεός από την Πέμπτη και μετά...».

Καλλιάνος: Ιδιαίτερα θερμό το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, έκανε λόγο για νέο κύμα καύσωνα προς τα τέλη της εβδομάδας και ένα καυτό τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Σχετικά με τον καιρό ως την Τετάρτη 19 Ιουλίου σημείωσε ότι θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6-7 και τοπικά 8 Μποφόρ στο Αιγαίο), που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας. Παράλληλα, ωστόσο, θα παραμένουν αυξημένες οι τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος, ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (προφανώς και στην Αττική), ασφαλώς και στο Αιγαίο που θα πνέουν οι δυνατοί άνεμοι.

Στα δυτικά αναμένονται 40-41°C ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα 37-38°C (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής). Στα νησιά οι μέγιστες θα αγγίζουν τους 34-35°C, εκτός των Επτανήσων που θα φτάνει στους 38-39°C.

Από την Πέμπτη 20 Ιουλίου έως τουλάχιστον και την Κυριακή 23 του μήνα, η θερμοκρασία στα 1.500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο -σημείωσε ο κ. Καλλιάνος- προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή, ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο.

Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη (20/7) και έπειτα, ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή (21/7).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη Δευτέρα 24/7 και έπειτα τα προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε καθαρό αποτέλεσμα για το ποιες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες, επισήμανε ο μετεωρολόγος. Παρουσιάζει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η χαμηλότερη τιμή που δίνει ένα υπο-σενάριο είναι πολύ πιο αυξημένη από τη μέση τιμή για την εποχή (κόκκινη γραμμή).

Πιθανό να έχουμε έναν πολύ θερμό Ιούλιο

Δοθέντων όλων των παραπάνω αναλύσεων, το συμπέρασμα του Γιάννη Καλλιάνου είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει (μετά τις τέσσερις ημέρες) ο καύσωνας που σταδιακά θα μας επηρεάσει από την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου.

Επομένως, υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το τρίτο δεκαήμερό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Guardian: Ο πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών

Ένα θέμα για τον καιρό παγκοσμίως δημοσίευσε ο Guardian, το οποίο επισημαίνει ότι πλανήτης βίωσε την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Ειδικότερα, η θερμότερη εβδομάδα ήταν ανάμεσα στις 3 και τις 10 Ιουλίου, ενώ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι ο τρέχον μήνας να δώσει τις υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες εδώ και 120.000 χρόνια!

Οι συνθήκες αυτές είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και μιας ασυνήθιστης αλυσίδας ισχυρών ανέμων που πνέουν πάνω από τον Ατλαντικό. Συνδυασμός που προκάλεσε κύματα καύσωνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Γη δεν έχει ξαναζήσει κάτι παρόμοιο από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις της θερμοκρασίας του αέρα με όργανα τη δεκαετία του 1850, αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO, «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και αυτό είναι ανησυχητικό νέο για τον πλανήτη». Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής σε θέματα ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

«Οι πιθανότητες δείχνουν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών», δηλαδή από τη μεσοπαγετώδη περίοδο που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Εέμ στην Ολλανδία (Eemian), «πριν από περίπου 120.000 χρόνια», εξήγησε ο ερευνητής.

Μία από τις βασικές αιτίες των καυσώνων που σπάνε ρεκόρ θερμοκρασιών, είναι ο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό. Ένα τυπικό τέτοιο φαινόμενο «προσθέτει προσωρινά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε ο Τζεφ Νάιτ, διευθυντής μοντελοποίησης της κλιματικής μεταβλητότητας, για το Met Office.

Οι συνέπειες ενός νέου καύσωνα-ρεκόρ που θα σημειωθεί πολύ σύντομα, θα είναι βαθιές και επικίνδυνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που χτύπησαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένης της πιθανότητας το ρεκόρ αυτό να καταρριφθεί φέτος -ή το αργότερο το επόμενο έτος- είναι πολύ πιθανό η «μαύρη λίστα» του 2022 να ξεπεραστεί πολύ σύντομα. Όπως γράφει ο Guardian, μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ