Να μπει «φρένο» στις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος εργαζομένων, αλλά και στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που λαμβάνουν χώρα στους εργασιακούς χώρους επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το εργασιακό νομοσχέδιο που το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στη Βουλή.
Ήδη μια πρώτη εικόνα για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την προστασία της εργασίας έδωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με θέμα το «Me Too Greece», το οποίο ήρθε στο προσκήνιο μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις που είχε προβεί η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.
Όπως τόνισε «με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου, με γνώμονα τις καλές πρακτικές των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών».
Τι είναι η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας
Σημειώνεται ότι η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας συνιστά το πρώτο διεθνές μέσο που προσδιορίζει με κάθε λεπτομέρεια τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα κράτη που θα κυρώσουν τη συμφωνία οφείλουν να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τα κράτη δεσμεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας σε όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας -ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος- και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης. Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο στον «αέρα» βρίσκεται η ιστοσελίδα metoogreece.gr .
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
- Αρχικά, όπως έγινε γνωστό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του λεγόμενου mobbing. Με το συγκεκριμένο όρο στο εργασιακό περιβάλλον εννοούμε ένα ευρύ φάσμα καταχρηστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται με λόγια ή πράξεις και μπορούν να βλάψουν ηθικά-ψυχικά τον εργαζόμενο, να θέσουν σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξουν το εργασιακό κλίμα. Σ' αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η άρνηση επικοινωνίας, η εσφαλμένη κριτική, η διακίνηση ψευδών πληροφοριών, αλλά και άλλες συμπεριφορές που μπορούν να ζημιώσουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή την ακεραιότητα (σωματική-ψυχική) του εργαζόμενου.
Επίσης:
- Διευρύνεται το πεδίο των προστατευόμενων προσώπων, ώστε να μην καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους αιτούντες εργασία και τους εθελοντές
- Εισάγεται η αυτοτελή απαγόρευση (για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία), αποσυνδεδεμένη από την έννοια των διακρίσεων στην αγορά εργασίας (πχ λόγω φύλου).
- Αυξάνονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών με τον ορισμό προσώπου «συνδέσμου» για την παροχή συμβουλών και η υιοθέτηση εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών.
- Διευρύνεται το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις και στη θεματική της βίας και της παρενόχλησης, ενώ οι κίνδυνοι βίας και παρενόχλησης συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία
- Εισάγονται ειδικές προβλέψεις στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με διεξαγωγή της έρευνας από Επιθεωρητή ανώτερης βαθμίδας και εχέγγυα προστασίας της ιδιωτικότητας των εμπλεκομένων.
- Συστήνεται Αυτοτελές Τμήμα υπό τον Γενικό Επιθεωρητή για την παρακολούθηση των σχετικών καταγγελιών και την παροχή συμβουλών στους Επιθεωρητές.