Τι αναφέρει η έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ - iefimerida.gr

Τι αναφέρει η έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα για τη θνητότητα από Covid στο ΕΣΥ εκτός Αττικής και εκτός ΜΕΘ

γιατρός έξω από νοσοκομείο
Φωτογραφία αρχείου: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια έρευνα που θα συζητηθεί, καθώς αναδεικνύει την επίπτωση της επιβάρυνσης του ΕΣΥ στα ποσοστά θνητότητας, πραγματοποίησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λύτρα, η έρευνα καταλήγει σε τρία βασικά ευρήματα. Το πρώτο είναι ότι όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει “κλιμακωτά” η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτουν τα εξής αυξημένα ποσοστά θανάτου:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • +25% για περισσότερους από 400 διασωληνωμένους
  • +57% για άνω των 800 διασωληνωμένων

Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διασωλήνωσης σε νοσοκομείο της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετίζεται με 35% έως και 40% αυξημένη θνητότητα.

Πηγή: Twitter.com/TheodoreLytras
Πηγή: Twitter.com/TheodoreLytras

Το τρίτο εύρημα της έρευνας είναι ενδεχομένως το πιο «βαρύ» καθώς δείχνει να απαντά στο πλέον βασικό ερώτημα: πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί;

Από την έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα προκύπτει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο κ. Λύτρας, σε ανάρτησή του, γράφει ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά περί το 5% των διασωληνωμένων και επισημαίνει ότι «ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο γενικό συμπέρασμα της έρευνας, οι καθηγητές αναφέρουν επισημαίνουν ότι «τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ατόμων που νοσούν σοβαρά με Covid επηρεάζεται δυσμενών από το μεγάλο φορτίο ασθενών, ακόμα και όταν δεν ξεπερνιέται η πληρότητα (σ.σ. στις ΜΕΘ)», όπως και από τις γεωγραφικές διαφορές, εννοώντας τη νοσηλεία εκτός ή εντός Αττικής.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το παραπάνω αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να περιορίσει θανάτους από την COVID-19 και πως το εύρημα υπογραμμίζει «την ανάγκη για πιο εκτενή επένδυση στο σύστημα υγείας».

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (στα αγγλικά):

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ