Οι δασικές πυρκαγιές που γίνονται ολοένα και συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες, ενώ λειτουργούν επιβαρυντικά στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως « είναι μεγάλη επιβάρυνση από κάπνα, αιθάλη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει επιβάρυνση και από την καύση τεχνικών υλικών, εκεί που έγινε αυτό για παράδειγμα στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έκλυση αερίων ρύπων όσο και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι γενικότερα είναι καρκινογόνοι. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ποιότητα του αέρα μετά, είναι η επιβάρυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων γιατί αυτά, που εκλύονται είναι βαριά αέρια και σωματίδια, τα οποία καταπίπτουν στο έδαφος».
Έρευνα ΑΠΘ: Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι δασικές πυρκαγιές επηρεάζουν το κλίμα αλλά και το μικροκλίμα των περιοχών που εκδηλώνονται, ενώ εκεί καταγράφονται και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καύσωνες, οι χαλαζοπτώσεις και οι καταιγίδες.
Στο ΑΠΘ, μετρούν τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών και παρατηρούν με ακρίβεια τις καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στον αέρα αλλά στο έδαφος και κατ’ επέκταση στα υπόγεια ύδατα των περιοχών αυτών.
Οι δασικές πυρκαγιές και η καταστροφή των δασών έχει σημαντική επίπτωση στην κλιματική αλλαγή, καθώς λειτουργεί ως επιταχυντής την με την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα.