Σε δύο εβδομάδες η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της άγριας επίθεσης με βιτριόλι, θα βρεθεί ξανά στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Θα αρχίσει να καταθέτει ενώπιον δικαστών και ενόρκων για εκείνο το πρωινό της 20ης Μαΐου 2020, όταν ανυποψίαστη για το τι θα ακολουθούσε πήγαινε στην εργασία της στην Καλλιθέα.
Θα μιλήσει για τη φρίκη που έζησε, για τους αφόρητους πόνους που ένιωσε από το καυστικό υγρό, για τα εκτεταμένα και βαθιά εγκαύματα που έχουν σημαδέψει το πρόσωπό της, για τον δύσκολο αγώνα που δίνει εδώ και 16 μήνες να επουλώσει τις πληγές στο σώμα και στην ψυχή της, για τη δικαίωση που περιμένει.
Το «γιατί» της Ιωάννας στη δράστρια
Όμως, η Ιωάννα αναμένεται να απευθύνει και ένα γιατί στην κατηγορούμενη, ακόμα κι αν εκείνη επιλέξει για δεύτερη φορά να είναι το αόρατο πρόσωπο στη δίκη. Γιατί της κατέστρεψε τη ζωή, γιατί να προκαλέσει τόση οδύνη, γιατί να βάλει τέλος με έναν τόσο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο στα όνειρα μιας άλλης γυναίκας.
Δεν παρέστη στο δικαστήριο η κατηγορούμενη
Ένα γιατί που παραμένει αναπάντητο, καθώς χθες η 36χρονη κατηγορούμενη, κάνοντας χρήση του δικονομικού της δικαιώματος, δήλωσε κώλυμα και δεν οδηγήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο. Περιορίστηκε μόνο σε μια γραπτή δήλωση προς την έδρα: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».
Το σχόλιο της Ιωάννας για την απουσία της 36χρονης
«Η γυναίκα που προσπάθησε να με σκοτώσει για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι», ήταν το σχόλιο της Ιωάννας για την απουσία της 36χρονης. Η ίδια, παρά το ότι οι γιατροί που την παρακολουθούν της είχαν προτείνει να αποφύγει τη σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση, ήταν εδώ και καιρό αποφασισμένη να έρθει στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει κατάματα την κατηγορούμενη. «Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση», έλεγε στους δικηγόρους της Απ.Λύτρα και Ν.Αλεξανδρή που τη συνόδεψαν στη δικαστική αίθουσα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ακόμα και όταν ο εισαγγελέας διάβαζε το κατηγορητήριο, η Ιωάννα καθόταν ψύχραιμη στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου. Δίπλα της βρισκόταν συνεχώς η μητέρα της και στις πίσω θέσεις ο αδελφός και ο πατέρας της.
Δυο φορές σηκώθηκε από τη θέση της, μία για να δηλώσει «παρούσα» στη δίκη και μία όταν ο πρόεδρος την κάλεσε στο βήμα του μάρτυρα για να δώσει τα στοιχεία της.
Γιατί διεκόπη η δίκη
Το δικαστήριο διέκοψε τη χθεσινή του συνεδρίαση για τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, να γίνει «αναδιάταξη» του καταλόγου των μαρτύρων και η Ιωάννα να καταθέσει πρώτη και όχι έκτη όπως είχε αρχικά οριστεί. «Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας. Το αίτημά του έγινε δεκτό, ώστε η κατάθεση της Ιωάννας να ξεκινήσει απρόσκοπτα στην επόμενη συνεδρίαση, χωρίς διακοπές.
Το εδώλιο της κατηγορούμενης μπορεί να παρέμεινε άδειο, όμως οι θέσεις και οι ισχυρισμοί της άρχισαν ήδη να τίθενται υπ’ όψιν του δικαστηρίου.
Η υπερασπιστική γραμμή
Ο συνήγορος υπεράσπισης της 36χρονης Σ.Κεχαγιόγλου ξεκίνησε με ένα αίτημα να μετατραπεί το κατηγορητήριο, προσδοκώντας σε μικρότερη ποινή: «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».
Η συνομιλία του Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα
Νωρίτερα, ο γνωστός ποινικολόγος είχε πλησιάσει τη Ιωάννα και της είχε εκφράσει την προσωπική του συμπάθεια και συμπαράσταση στο δράμα που βιώνει, διευκρινίζοντας πως όσα θα πει κατά τη διάρκεια της δίκης εμπίπτουν στα υπερασπιστικά του καθήκοντα.
Τι συνέβη στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης για το βιτριόλι
Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα. Το πρώτο ήταν η κλήρωση των ενόρκων. Παρότι κληρώθηκαν τρεις γυναίκες να ανεβούν στην έδρα, η υπεράσπιση της 36χρονης εξάντλησε το δικονομικό του δικαίωμα και ζήτησε να εξαιρεθούν. Έτσι και οι τέσσερις λαϊκοί δικαστές που τελικά μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου είναι άνδρες.
Το δεύτερο διαδικαστικό ζήτημα ήταν η εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων.
34 άτομα περιλαμβάνονται στους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ έχει κληθεί και ένας διερμηνέας. Οι περισσότεροι ήταν παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας. Μόνο πέντε απουσίαζαν, ανάμεσά τους και ο 40χρονος άνδρας, για τον οποίον η κατηγορούμενη φέρεται να απέκτησε την «αρρωστημένη εμμονή» και να αποφάσισε να επιτεθεί στην Ιωάννα.
Η πλευρά του θύματος υπέβαλε δικό της κατάλογο με πέντε μάρτυρες. Πρόκειται για ιατροδικαστή, καθηγητή χημείας, οφθαλμίατρο και ψυχολόγο, αλλά και την φίλη της Ιωάννας, Αννίτα Ναθαναήλ, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης.
Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να έχουν μεσολαβήσει αρκετές συνεδριάσεις, με την έδρα να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβει την καταληκτική ημερομηνία της 16ης Δεκεμβρίου. Τότε λήγει το δεκαοκτάμηνο της προφυλάκισης της κατηγορούμενης και εάν δεν έχει υπάρξει ετυμηγορία, η 36χρονη θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.