Επίταξη στη Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών από τις δύο κλινικές σε άλλες ιδιωτικές μονάδες - iefimerida.gr

Επίταξη στη Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών από τις δύο κλινικές σε άλλες ιδιωτικές μονάδες

Θεσσαλονίκη διακομιδές ασθενών από κλινικές σε επίταξη
Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών που δεν νοσούν από Covid από τις κλινικές που επιτάχθηκαν © INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρχισε η διακομιδή νοσηλευομένων ασθενών από ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου οι πρώτες να μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές Covid-19.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, του οποίου η κλινική «Λυσίμαχος» είναι μία από τις δύο (σ.σ.: Euromedica η άλλη) στις οποίες έγινε επίταξη από την Πολιτεία για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες, «ο κορωνοϊός βρήκε άπαντες απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική, η οποία διαθέτει δυναμικότητα 100 κλινών, νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς, ενώ εξυπηρετεί και 25 νεφροπαθείς που έρχονται μέρα παρά μέρα για αιμοκάθαρση.

Αυτή την ώρα, όπως αναφέρει και το GRTimes, ασθενοφόρα μεταφέρουν τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική Σαραφιανός επί της οδού Ιουστινιανού προς άλλη ιδιωτική μονάδα υγείας της πόλης.

Θεσσαλονίκη διακομιδή ασθενούς από επί επίταξη κλινική
Διακομιδή ασθενούς που δεν πάσχει από Covid © INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Πληροφορήθηκα από τα κανάλια σήμερα το πρωί για την επίταξη. Είχα πάρει χθες το έγγραφο για να το προωθήσω στους συναδέλφους, στο οποίο η κυβέρνηση ζητά να παραχωρήσουν οι κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τις 9 το βράδυ. Μέχρι χθες, η απάντηση ήταν ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να αποσυμφορήσουμε το σύστημα υγείας, παίρνοντας τους ασθενείς που είναι non covid. Οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή ήταν η συμφωνία και τον Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας, και τώρα τον Σεπτέμβρη, μέχρι προχθές που υπήρξε μια σύσκεψη στα γραφεία της Θεσσαλονίκης της ΥΠΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σαραφιανός, τόνισε στη συνέχεια εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο του ότι «το θέμα είναι να θεραπεύσουμε, να σώσουμε ανθρώπους και όχι να μεταδώσουμε εμείς τον ιό. Αυτό είναι πρωτεύον και αυτή ήταν η διαφωνία μας. Στο ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε φορείς μετάδοσης». Πρόσθεσε δε πως υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα, ωστόσο δεν προχώρησε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να γίνουν φορείς μετάδοσης, ο κ. Σαραφιανός απάντησε ότι όταν έχεις ένα ασανσέρ και περάσει ένας νεφροπαθής για να κάνει αιμοκάθαρση και σε πέντε λεπτά περάσει ένας με κορωνοϊό, και ξέρουμε ότι ζει ο ιός επί μέρες, τότε κινδυνεύει είτε ο ένας είτε ο άλλος να κολλήσει. Επίσης «τα ειδικά μέτρα προστασίας που έχουμε πάρει είναι αυτά που προβλέπονται από τις ιδιωτικές κλινικές. Για αντιμετώπιση κορωνοϊού είναι διαφορετικά άρα θα πρέπει και τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα και να υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού και γιατρών», σημείωσε.

Όπως είπε στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού για περιστατικά Covid, η οποία δεν υπάρχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αλλά υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει ο κορωνοϊός ή δε θα χρειάζονται κλίνες και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας, ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει να νοσηλευτεί εδώ όταν ξέρει ότι νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid; Άρα είναι και το μετά, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο. Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα» είπε.

Ερωτηθείς σχετικά αν φοβάται τον «στιγματισμό», απάντησε ότι «δυστυχώς υπάρχει αυτή η ψυχολογία. Ακόμη και όταν ξεκίνησε το lockdown, οι ασθενείς ακύρωναν τις εισαγωγές, ακόμα και απλές διαγνωστικές εξετάσεις και τις αφήνουν για μετά, γιατί φοβούνται να μπουν σε υγειονομική μονάδα μη τυχόν και κολλήσουν», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «το προσωπικό μοιράζεται με φύλλα πορείας, «όπως γίνεται στον πόλεμο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ